Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Kosttillskott för hår, hud och naglar – fungerar dem?

29 jul, 2021 
Kvinna som tar ett kosttillskott för hår, hud, och naglar tillsammans med ett glas vatten.
En del kosttillskott fungerar inte alls medan andra kan fungera när det gäller att stärka hår, hud och naglar.
Här är de som faktiskt ger effekt och de som inte gör det.
Annons
4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttigaBrand logo
4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

Intresset för vitaminer och mineraler i form av kosttillskott för hår, hud och naglar har exploderat de senaste åren. Men kan verkligen en burk med gummibjörnar, tabletter eller kapslar bidra till en hud full av glow, glänsande friskt hår och obrytbara naglar?

Det verkar ju onekligen för bra för att vara sant, vilket ju också brukar vara fallet. Så här säger forskningen och några experter som Prevention pratat med.

Biotin för håret – fungerar inte som tillskott

Biotin, vitamin B7 som tidigare kallades för vitamin H, spelar en stor roll för att kroppen ska kunna producera hälsosamma hud-, hår- och nagelceller.

Om man har brist på biotin, vilket enligt Livsmedelsverket är ovanligt i Europa, kan man därför drabbas av håravfall, eksem och sköra naglar. Kosttillskott kan då behövas.

Annons

Men om man inte har någon brist ger extra biotin inget ytterligare uppsving när det gäller hud, hår och naglar.

En studie publicerad i Journal of the American Academy of Dermatology visar dessutom att kosttillskott med biotin kan förvränga testresultaten om man lämnar blodprov för att avgöra sjukdomar i sköldkörteln eller hjärtinfarkt.

Keratin kosttillskott kan inte brytas ner i kroppen

Keratin är ett protein som bygger upp hår, hud och naglar. Kroppen tillverkar massor av det på egen hand, även om marknaden vill få oss att tro annorlunda.

Men det finns ingen forskning som stödjer att extra keratin skulle ge oss starkare och glansigare hår till exempel.

I själva verket kan inte vårt matsmältningssystem bryta ner keratinet, vilket innebär att det kan göra större skada än nytta. Visste du att katter hostar upp hårbollar för att deras magar inte heller kan bryta ner keratin i håret?

Kollagen – finns ingen övertygande forskning

Precis som keratin är kollagen ett naturligt protein som tillverkas i kroppen. Det är det som gör att huden ser mjuk och fyllig ut. När produktionen minskar med åldern får vi rynkor.

Annons

Men det finns inte heller här någon övertygande forskning om att det fungerar att äta som kosttillskott för hud, hår och naglar.

– I din mage bryts kollagen ner till aminosyror. Kroppen väljer sedan själv var de här aminosyrorna gör störst nytta. Det kan bli protein som hjälper blodkärl, reparerar levern eller som stimulerar hjärnan, inte nödvändigtvis aminosyror som tillverkar kollagen, säger Melanie Palm, professor i dermatologi vid University of California-San Diego, till Prevention.

Vitamin C fungerar som serum men inte kosttillskott

Vitamin C räknas som en antioxidant. Den har visat sig kunna förhindra åldrande och hudcancer genom att den höjer produktionen av kollagen.

Det förhindrar den minskade produktion som vi annars ser när vi åldras, vilket också hindrar bildningen av hudpigmenteringar som mörka fläckar.

Problemet är dock att kroppen bara använder en bråkdel av det vitamin C som den får av kosttillskott till huden, även om det är i höga doser.

Annons

När det används i form av serum eller hudkrämer har det en större effekt, enligt studier. Men som kosttillskott är det svårt att få till en stabil form av antioxidanten.

Omega 3 är bra för hår och hud

Omega-3 är ett kosttillskott som kanske faktiskt kan göra dig gott på riktigt. Det är essentiella fettsyror som kroppen inte kan tillverka själv – men behöver för ett hälsosamt hår och en hälsosam hud.

Att uppfylla behovet av omega-3 kan därför ge dig mer glow och glansigare hår. Om du inte brukar äta till exempel lax och tonfisk kan ett kosttillskott vara fördelaktigt.

Zink kan vara bra för huden vid inflammation

Denna mineral är populär i hudvård som ämnar att bekämpa akne. Det finns studier som tyder på att den kan hjälpa till att bekämpa inflammation i huden, som akne och rosacea, även om man förtär det.

Men samtidigt anser en nyligen gjord större studie att det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för att kunna rekommendera kosttillskott med zink vid olika hudtillstånd.

Annons

Zink spelar också roll för naglarna. Om man har torra och sköra naglar kan det vara ett tecken på att man inte får i sig tillräckligt via kosten. Det finns ibland annat ostron, nötkött, havregryn, bönor, nötter och yoghurt.

Var försiktig oavsett kosttillskott – lätt att överdosera

När det gäller kosttillskott inom skönhet, och andra också för den delen, så finns det alltid en risk att överdosera om det innehåller vitaminer eller mineraler som du inte har brist på.

Många gånger blir doserna mycket högre än vad det rekommenderade dagliga intaget egentligen är. Var försiktig och rådfråga din läkare innan!

Källa: Prevention

Foto: TT

Annons