Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

4 råd mot rynkor som din hudläkare önskar att du följde

08 jun, 2021 
Äldre fräsch kvinna nyper sig i kinden
Gör din livsstil att du ser äldre ut än vad du är? Här är vanorna som kan trolla bort rynkor, enligt hudläkare.
Annons
3 hudvårdstips för dig med mogen hyBrand logo
3 hudvårdstips för dig med mogen hy

Att solen gör huden rynkig och åldrad i förtid vet de flesta vid det här laget. Men det finns många andra vanor och ovanor som också bidrar till att huden inte är så slät som vi skulle önska. Visste du till exempel att vi blinkar cirka 10 000 gånger på en dag? Det, tillsammans med att vi ofta kisar, är förklaringen till att linjerna brukar synas vid ögonen först.

Fukt lurar ögat

Blinkandet kan vi inte göra så mycket åt, däremot kan vi undvika onödigt kisande, bland annat genom att använda solglasögon. Men bortsett från att använda solskydd och solglasögon då? Här är några andra råd mot rynkor som din hudläkare önskar att du följde:

1. En slät hud är en fuktad hud

Många tror att torr hud är rynkigare än normal hud. Men det är fel. Däremot ser torr hud rynkigare ut eftersom linjerna blir mer framträdande när den är matt och oelastisk. Fuktad hud ser helt enkelt mer ”uppblåst” ut. Tänk dig skillnaden mellan hur en torr disktrasa ser ut jämfört med en fuktad dito. Att tillföra fukt regelbundet är det är det enklaste sättet att faktiskt få huden att se yngre ut!

Annons

2. ”Försockring” ger mer rynkor

För mycket socker är inte bra för någon del av kroppen, särskilt inte för huden. Det finns forskning som visar att för mycket socker kan skada hudens kollagen via en process som heter glykering. Kollagen beskrivs ofta som hudens egen madrass. Sockret gör att kollagenet – och huden – stelnar och blir osmidig.

Det fina i kråksången är att man kan bromsa upp glykeringen genom att äta mer grönsaker och frukter med polyfenoler och flavonoider. De finns bland annat i gula, orange, röda, blå och lila frukter och grönsaker samt i kakao, oliver, mörk choklad, te, kaffe och rött vin.

Se ocksåvisste du att det finns 5 olika typer av rynkor?

3. Skönhetssömn funkar

Sov dig snygg? Jo, det går faktiskt, enligt flera studier. När vi sover går kroppens reparationsprocesser igång samtidigt som det bildas tillväxthormoner. I en svensk studie såg man att en god sömn får oss att se piggare ut. En testpanel fick titta på bilder av försökspersonerna i studien.

Annons

Sovställningen som ger minst rynkor

En bild togs när personerna var utvilade efter åtta timmars god nattsömn, den andra bilden togs efter två nätter med extremt lite sömn. Personerna som sovit för lite bedömdes som ”ohälsosamma” och mer rynkiga.

4. ....med då ska du sova så här

Att ligga på mage eller på sidan gör att ansiktet ligger tryckt mot kudden. Det kan leda till ”kuddrynkor” som med tiden blir allt mer synliga. Den bästa skönhetssömnen sover man alltså på rygg. Ett annat alternativ är att använda ett örngott i siden. Det minskar både friktionen mot kudden och rynkorna.

Källa: Thehealthy.com

Foto: TT

Annons