Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Hur ofta bör man tvätta ansiktet? Så svarar hudexperterna

11 jan, 2022 
Kvinna tvättar ansiktet
MåBra reder ut miljonfrågan om hur ofta – samt hur – man rekommenderas att tvätta ansiktet. Detta säger tre experter på hud om saken idag.
Annons
TV: Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experterBrand logo
TV: Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experter

Vad gäller egentligen vid ansiktstvätt? Är det bäst att tvätta en – eller flera gånger om dagen? Hur varmt ska vattnet vara? Bör man tvätta med rengöringsprodukter eller bara vatten? MåBra reder ut alla oklarheter om hudvård och ansiktstvätt med hjälp av en hudforskare, en hudterapeut och en dermatolog.

Så många gånger om dagen ska du tvätta ansiktet

Det är inte konstigt att man som konsument inte känner sig helt säker i frågan. Hudexperter runt om i världen uttrycker sig ibland lite olika. Dessutom kan behovet för rengöring skilja sig mycket, dels mellan olika hudtyper – men också andra livsstilsfaktorer som huruvida man vistats i smutsiga miljöer under dagen, svettats mycket under natten – eller kanske sovit på ett rent eller smutsigt örngott.

Annons

Men – de allra flesta rekommenderar en eller två gånger om dagen. Om du tvättar en gång om dagen ska du göra det på kvällen innan du går och lägger dig. Annars är det morgon och kväll som gäller, men ofta kan det då på morgonen räcka med att man vaskar lite kallt eller ljummet vatten i ansiktet.

Tvätta ansiktet för mycket vanligare än tvärtom

Däremot är det allt oftare som dermatologer och andra hudkunniga uttrycker att övertvättandet av huden är ett större problem än tvärtom. MåBra intervjuade för ett tag sen hudforskaren Johanna Gillbro som då sa så här:

Johanna Gillbro ler och tittar in i kameran
Hudforskaren Johanna Gillbro.

– På vår hud lever bakterier, dessa mikroorganismer är en del av vårt viktiga mikrobiom. Tyvärr har vi människor en djupt rotad vana att se bakterier som onda vilket inte stämmer. De sista 10 åren har forskningen på hudens bakterier tilltagit och det har visat sig att de flesta av våra bakterier snarare skyddar oss. De skapar en anti-inflammatorisk miljö och skyddar mot angrepp, så att överdrivet rengöra huden påverkar troligen detta viktiga skydd negativt.

Annons

Oljighet kan bero på att huden är torr

Hudterapeuten Nicole Caroline försöker i en TikTok-video förklara samma sak för sina 87 tusen följare. Hon rekommenderar att alla som inte har acne enbart ska tvätta sin hud med rengöringsprodukter en gång om dagen.

– Det är det första jag ändrar, 90 procent av gångerna, när kunder kommer in och vill ha hjälp med sin hud.

Skärmdump från Nicole Carolines tiktok-video
Hudterapeuten Nicole Caroline i sin virala TikTok-video.

Hon påtalar att det kan gälla även om man har oljig hud, eftersom anledningen bakom att så mycket olja produceras ofta kan bero på att huden snarare är uttorkad – och därför producerar extra mycket för att smörja den.

– Det här är inte min åsikt det här är fakta – att sluta övertvätta sin hud kommer att drastiskt förbättra hälsan på den, avslutar hon.

Annons

Kan skilja mellan årstiderna

Dermatologen Saya Obayah uttalar sig också i frågan – men menar att en allmän regel för de flesta kan vara två gånger om dagen. Däremot uppmanar hon till att vara uppmärksam på hur huden beter sig, samt att anpassa sig efter årstid.

– När vädret ändras och det blir kallare och torrare ute, då kan det vara bra att uppmärksamma hur huden reagerar och se om det verkligen är nödvändigt att tvätta ansiktet två gånger per dag. För de flesta kan vintertid vara ett bra tillfälle att minska antalet rengöringstillfällen till en gång om dagen, och i stället öka användandet av återfuktande krämer, serum och ansiktsmasker, säger hon till Prevention.

Källa: MåBra, TikTok (@nicolecarolineskin), Prevention
Foto: TT

Se också: 3 hudvårdstips för dig med mogen hyBrand logo
Se också: 3 hudvårdstips för dig med mogen hy
Annons