Hudforskaren: serum är en marknadsföringsterm – betyder ingenting

Serum och hudforskaren Johanna Gillbro

Hudforskaren Johanna Gillbro uppmanar konsumenter att läsa på om innehållet i sina hudvårdsprodukter.
Foto: Unsplash/Privat.

0:29

Efter reklamen: SVT's storsatsning Sanningen om hudvård reder ut vilken hudvård som fungerar bäst

(0:29)

Slå på ljud

När det gäller hudvård är åsikterna kring vad som faktiskt funkar spridda. En som har lite mer säg jämfört med de flesta i frågan är Johanna Gillbro. Hon har jobbat inom hudvårdsindustrin i över 15 år, många av dem som forskningschef.

Hon förespråkar det naturliga före det konstgjorda och skriver i sin bok, Hudbibeln, om hur det ofta saknas studier som visar att produkterna faktiskt ger den effekt som marknadsförs. Snarare kan överflödet av produkter ofta leda till sämre hudskick.

Så vad gäller egentligen för serum? Är det bra för huden eller inte?

Serum – vanlig missuppfattning att de ger mer näring

Serum är inte dåligt, men kanske onödigt menar Johanna. Har man en bra kräm så räcker det oftast.

– Det är en vanlig missuppfattning att just serum skulle ge mer effekt. Serum är en marknadsföringsterm som inte betyder någonting formulerings/produktmässigt. Det är absolut inte så att det alltid är högre koncentration av aktiva ämnen i serum än i en kräm. Hon fortsätter:

Hudforskaren om "facemapping" – tekniken som ska förklara varför finnarna bryter ut där de gör

– Det är inte heller så att serum leder till förhöjd penetration av aktiva ingredienser, och det är nödvändigtvis ingen skillnad penetrationsmässigt mellan ett serum och en kräm.

Vitaminerna sprids ut på fler produkter

I TV4:s Nyhetsmorgon presenterade en hudterapeut ett antal serum som skulle hjälpa till att boosta huden med antingen A, B eller C-vitamin. Vi frågade Johanna, som förespråkar att man håller sig till ett färre antal produkter, om vad hon tyckte om alla dessa alternativ.

– Det finns ingen logik i att köpa flera olika serum för att tillgodose huden alla vitaminer. Vitaminerna hade enkelt kunnat formuleras i en och samma produkt.

Något dock många hudvårdsmärken man köper i butik inte gör, kanske för att kunna sälja på konsumenten fler produkter.

Hudforskaren Johanna Gillbro – ”vi måste sluta överbehandla vår friska hud”

Undvik att blanda för många produkter

Hon påtalar också att även om alla vitaminer kan anses vara nyttiga ämnen för huden, så finns risker med om vi blandar allt för mycket produkter.

– Tränger det in obekanta ämnen så kan huden reagera på detta. Ju fler ingredienser som appliceras, desto större risk är det att huden reagerar på någon av ingredienserna. Det finns även risk för cocktaileffekt, dvs att olika ämnen reagerar med varandra och orsakar en reaktion på huden.

Här berättar Johanna mer om krämer hon rekommenderar, samt vilka ämnen som är kliniskt bevisade att fungera.