Stor guide: Allt du behöver för frisk och strålande hud!

Lär dig vad du behöver om hudvård – vi hjälper dig!

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

Kanske har du också stött på begreppet koreansk hudvård och undrat om det verkligen är nödvändigt att ha en hudvårdsrutin med 10 steg. För i Sydkorea nöjer man sig inte med att tvätta ansiktet med EN rengörande produkt och sedan smörja in sig med EN ansiktscrème. Där börjar man med dubbelrengöring, följt av exfoliering, toner, sedan essence, serum, mask … ja, ni fattar. Det här är också anledningen till att det dykt upp en hel del nya produkter även här hemma. Men behövs de verkligen?

Självklart inte. Åtminstone inte alla och inte varje dag. Däremot kan det vara bra att känna till vilken produkt som gör vad och plocka russinen ur kakan så att det passar just din hud, plånbok och tid.

10 begrepp att ha koll på

Dubbelrengöring steg 1

Vad är det? Första steget i så kallad ”double cleansing” är att rengöra ansiktet med en fet balm eller olja eftersom fett löser fett. En del väljer i stället micellärt vatten, med små magneter – miceller – som suger åt sig smink och smuts.

För vem? Den som verkligen behöver en rejäl rengöring, kanske efter en lång dag i smutsig luft eller en festkväll med mycket smink. För riktigt torr hy är det bättre med micellärt vatten än en fet produkt, eftersom fett tömmer torr hud på det lilla fett den har.

Micellär rengöring i form av en servett. Garnier Micellar Cleansing Wipes (reklamlänk från Apprl) innehåller miceller som drar till sig smuts som en magnet. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

Garnier Micellar Cleansing Wipes.

Garnier Micellar Cleansing Wipes.

Dubbelrengöring steg 2

Vad är det? Här kommer den vanliga, vattenbaserade rengöringen in i bilden. Det kan vara ett skum, en gel eller rengöringsmjölk. Generellt är en gel bäst vid oren, fet hud medan torrisar mår bättre av rengöringsmjölk eller annan, mer fuktande rengöring.

För vem? Alla! Att göra rent huden, särskilt på kvällen, är viktigt för en fräsch hud. Den behöver inte kosta skjortan, apoteken har bra produkter som gör rent utan att irritera.

Milt rengörande och svalkande gelcreme från Dermalogica (reklamlänk från Apprl). Lugnar och skyddar känslig hud mot stress, hormonell obalans och andra påfrestningar. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

Dermalogica UltraCalming Cleanser.

Dermalogica UltraCalming Cleanser.

Exfoliering

Vad är det? Samma sak som peeling eller scrub, det vill säga en produkt som mekaniskt nöter eller på ett snällt sätt ”fräter” bort det översta lagret med döda hudceller. Hudytan blir fräschare samtidigt som nya hudceller kan bildas. Peeling med korn eller starka syror kan vara tufft för känslig hud, medan enzymer ofta är snällare. Men det finns kombiprodukter med ”snälla” korn och syror. Används en till tre gånger per vecka.

För vem? Framför allt den som har något slags hudbesvär: Pigmenteringar, glåmighet, orenheter, ålderstecken och liknande.

The Body Shop Cleansing Hair Scrub med saltkristaller sätter fart på blodcirkulationen i hårbotten och tar bort orenheter och gamla stylingprodukter. Läs mer och köp här.

The Body Shop Cleansing Hair Scrub

The Body Shop Cleansing Hair Scrub

Toner

Vad är det? Förenklat är det ett vanligt ansiktsvatten men med andra funktioner än rengöring. Den viktigaste funktionen är att sänka hudens pH-värde efter tvätt så att huden blir mindre torr och lättare tar upp serum och crème. Vissa toners är också exfolierande, mattande eller lystergivande.

För vem? Många hudvårdsexperter tycker att alla som vill ha effekt av sin hudcrème behöver toner.

Toner från Indy Beauty (reklamlänk från Adtraction), avlägsnar orenheter, innehåller fuktgivande extrakt från näckros, ger en uppfriskande och sammandragande känsla. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Indy Beauty Facial toner.

Indy Beauty Facial toner.

Essence

Vad är det? Ett mellanting mellan ansiktsvatten och vårdande produkt. Används efter rengöring och före serum, främst för att ge serumet en extra skjuts. Fungerar lite som en lätt återfuktare också. Kallas ibland lotion.

För vem? För dig som är en hudvårdsnörd och verkligen vill maxa effekten av ditt serum. Kan också vara ett alternativ för den som ogillar kladd och hudcrèmer men

behöver en lätt återfuktning.

Rituals Namaste First Essence (reklamlänk från Adtraction)förbereder huden för serum eller crème och ser till att de tas upp bättre. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Rituals Namaste First Essence

Rituals Namaste First Essence

Arkmask

Vad är det? Ett ark med aktiva ingredienser som läggs på ansiktet och går ner i huden eftersom arket gör att de inte dunstar. Kan ha myriader av funktioner: Rengörande, lystergivande, intensivt fuktande, jobbar mot ålderstecken eller pigmenteringar…

För vem? Den som vill få en extra boost av någon vårdande eller förskönande ingrediens.

Lermask utan kladd! Smartmud No Mess Mud Mask (reklamlänk från Tradedoubler.com) från Patchology är en arkmask med mineralrik lera som ger strålande hud. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Tradedoubler.com)

SmartMud No Mess Mud Mask

SmartMud No Mess Mud Mask

Serum

Vad är det? Serumet är hudvårdens stjärnprodukt: den är ett koncentrat av de aktiva ämnen som ger mest effekt. Går djupare ner i huden. Kallas ibland även för booster och används droppvis före dag- eller nattcrème.

För vem? Vill du ha resultat av din hudvård? Då är det här du ska lägga dina slantar!

Vichy Aqualia Serum (reklamlänk från Adtraction) – fuktserum som är bra att lägga till i sin hudvård när man är torr. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Vichy Aqualia Serum

Vichy Aqualia Serum

Ögoncrème

Vad är det? En crème som är något lättare och mildare än en ansiktscrème.

För vem? Den som tycker sig ha ett behov av en speciell ögoncrème, till exempel om man vill maskera mörka ringar eller dämpa svullnad.

Djupverkande ögoncreme från Lumene (reklamlänk från Apprl), som återställer lystern bidrar till att göra den ömtåliga huden runt ögat slätare och fastare. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

LUMENE HEHKU RADIANCE RESTORING RECOVERY EYE CREAM

LUMENE HEHKU RADIANCE RESTORING RECOVERY EYE CREAM

Dag- och nattcrème

Vad är det? En fuktande produkt som kan jobba mot exempelvis linjer och torrhet. Nattcrèmen är i regel fetare.

För vem? En vits med ansiktscrème är att ”låsa in” serumet. Och medan serum jobbar på djupet, jobbar crèmen på att snygga till hudens yta.

Aquasource Night Spa (reklamlänk från Adtraction)från Biotherm är en nattcreme som fyller på fuktdepåerna under natten. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Aquasource Night Spa från Biotherm.

Aquasource Night Spa från Biotherm.

Solskydd

Vad är det? En crème med spf, solskyddsfaktor.

För vem? Den som är ute mycket eller som till varje pris vill undvika rynkor. Nyttan av solskydd i solfattiga Sverige är dock ifrågasatt, åtminstone på vintern.

Skydda huden med detta solkit från Nivea. NIVEA SUN har en optimal balans mellan UVA- och UVB-filter vilket skyddar din hud. Läs mer och köp här.

Solkit från Nivea.

Solkit från Nivea.

 

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: