Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Sola säkrare med senaste prylarna!

03 jul, 2013 
Nu kan du ta hjälp av din mobiltelefon och andra smarta hjälpmedel – både för att undersöka födelsemärken och mäta din soltid.
Annons

Hjälpmedel i alla ära – men glöm inte det sunda förnuftet för det, menar Hanna Eriksson,  specialist i dermatologi vid Karolinska institutet.

– De appar som har koll på soltid och strålning ger en bra indikation på hur mycket sol man verkligen utsetts för, men man ska inte förlita sig helt på dem. Olika personer reagerar olika i solen och det är fortfarande viktigt att använda solskydd, säger hon.

– Den teknik som gör att man kan skicka bilder på födelsemärken med hjälp av exempelvis sin mobiltelefon har visat sig förkorta väntetiden i vården, men det är viktigt att undersökningen görs av en specialist, fortsätter hon.

Undersök födelsemärken med mobilen!

Idoc24 är en mobilbaserad webbtjänst där du kan skicka in bilder på dina födelsemärken – och få ett expertutlåtande inom bara ett par dagar. Tjänsten har använts av Sahlgrenska sjukhuset och blivit så framgångsrik att den förra året belönades med sjukhusets kvalitetspris. Läs mer på www.idoc24.se.

Annons

Koll på tiden med appar!

Appen Min soltid från Strålsäkerhetsmyndigheten hjälper dig att beräkna en uppskattad soltid. Läs mer på www.stralsakerhetsmyndigheten.se.

Apotekets app Solsäker hjälper dig att hitta solen – och hur du skyddar dig i den. Läs mer på www.apoteket.se.

Med Solappen från Aco får du bland annat ett solur som säger till när det är dags att smörja in sig igen. Läs mer på www.aco.se.

Solkoll med armband!

Det här UV-armbandet ändrar färg utifrån hur stark sol du utsätts för – en bra indikator på när det är dags att lägga sig i skuggan. Kommer från Swimpy och kostar 79 kr på Clas Ohlson.

Mät UV-strålarna!

En UV-mätare mäter hur mycket strålning du utsätts för. Den här kan du även ställa in så att den larmar om du exponeras för en viss mängd strålning. Finns på bland annat www.smartasaker.se för 285 kr.

 

Strålande nyheter: Så solar du dig friskare!

Hellre ofta och lite, än sällan och länge. Så länge du inte bränner dig är det bara bra för hälsan att vara i solen!

Annons

Ny svensk forskning visar att sol, eller det D-vitamin som bildas i huden när vi vistas i den, kan förebygga en rad sjukdomar. Diabetes, hjärtsjukdom, blodproppar och cancer är några av dem. Och hur märkligt … >> läs mer!

 

… eller sola dig smalare!

Att sitta stilla i solstolen och samtidigt gå ner i vikt, det låter kanske som rena drömmen? Det är fullt möjligt, enligt en ny studie.

Det finns många anledningar att välkomna vårsolen. För dig som vill gå ner några kilo lagom till sommaren kommer här ytterligare en: solens värmande strålar kan också hjälpa dig gå ner i vikt… >> läs mer!

 

AV: Anna Sundesten

BILD: Thinkstock/resp. producent

 

Annons