SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

5 frågor om spf: Så väljer du rätt solskydd för både hud & miljö

27 maj, 2022 
kvinna simmar i havet, kvinna har smörjt sig med spf
Att välja ett solskydd som skyddar huden och dessutom är snällt mot miljön kan vara knepigt. De här tipsen hjälper dig att göra ett bättre val.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

– Det är farligare att inte smörja in sig med solcrème än att göra det.

Så svarar kemisten och toxikologen Pär Svahnberg på frågan om solcrémer är skadliga för hälsan. Han arbetar på Toxintelligence, ett företag som granskar ämnen inom kemikalieområdet.

Se även: Det här är spf – och så använder du det

Det här är SPF och så använder du detBrand logo
Det här är SPF och så använder du det

Toxikologen: Solskyddsprodukter gör mer nytta än skada

– Det stora problemet med sommar och sol är inte solskyddsprodukter, det är hudcancer, säger han.

Sjukdomen ökar kraftigt och solskyddscrèmer kan skydda åtminstone mot vissa former av hudcancer.

–Visst är många UV-filter miljöfarliga. Men de är också hälsonyttiga.Vid en sammanvägd bedömning gör solskyddsprodukter betydligt mer nytta än skada, säger Pär Svahnberg.

Annons

Finns det solskydd som är bättre för miljön?

På frågan om det finns solskydd som är bättre än andra för miljön svarar Pär Svahnberg så här:

Är det bättre att välja en produkt med spf 50 än spf 30? Skillnaden är inte så stor som man kan tro. En solkräm med spf 15 minskar UVB-upptaget med 93 procent, spf 30 med 97 procent och SPF 50 med hela 98 procent.

– UV-filter har generellt dåliga miljöegenskaper och mellan tummen och pekfingret är alla UV-filter lika dåliga ur ett miljöperspektiv. Men man måste beakta den gynnsamma hälsoeffekten att de skyddar mot farlig UV-strålning.

Det är alltså inte lätt att göra helt rätt, men det går att göra saker lite bättre för hälsa och miljö. Det här kan du göra:

Hur ofta, och hur, ska man smörja in sig med solskydd?

Smörj in dig med mer crème än du brukar och gör det ofta, helst varannan timme. De flesta använder alldeles för lite produkt för att komma upp i den spf som står på flaskan.

Annons

När man testar effekten av en solskyddsprodukt använder man sex teskedar solkräm, vilket motsvarar cirka 36 gram för en vuxen person. Glöm inte bort att smörja in öron, fötter och fotsulor.

Hur fungerar spf – hur länge kan man vara i solen?

Spf (sun protection factor), solskyddsfaktor, är ett mått på hur mycket skydd man får mot UVB-strålning. Det säger ingenting om hur lång tid du kan vara i solen.

En produkt med spf 15 betyder inte att du kan vara 15 gånger längre i solen, utan att att huden klarar 15 gånger mer UVB innan den blir röd jämfört med om huden skulle vara oskyddad.

Hur ska jag tänka kring solskydd och miljön?

Solskydd associeras med blekta koraller och andra skador på havsmiljön. När det gäller just koraller står dock solskyddsmedel bara för en mindre del av skadan.

Största boven är klimatförändringarna.Vill man minimera risken för skador på havsmiljön kan man välja ett skydd som är extra vattenfast. Då rinner pro- dukten inte av lika lätt när man badar.

Har spf ett bäst före-datum?

Det beror på. Om produkten från förra året är öppnad bör man helst köpa en ny. Men om det rör sig om ett solskydd i mousseform i aerosolflaska kan den användas även nästa säsong.

Detta eftersom flaskan inte öppnas och utsätts för syre eller bakterier utifrån.

Foto: TT

Annons