HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Så länge håller solkrämerna – då är det dags att slänga

16 jul, 2021 
AvJohanna Bengtsson
solkräm hållbarhet datum
Förra sommarens solkräm funkar i år igen, det är ju så mycket kvar i flaskan! Eller? Här förklarar experten hur länge solskyddet håller och hur mycket produkt du egentligen ska applicera.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är SPF och så använder du detBrand logo
Det här är SPF och så använder du det

Köper du nya solskyddsprodukter varje år? Eller rotar du fram någon gammal solkräm längst in i badrumsskåpet i sista sekund, medan den semestersugna familjen redan är påväg ut genom dörren?

Om du vill undvika att bränna dig, och i värsta fall utveckla en hudsjukdom, så bör du göra det förstnämnda. Att hålla koll på datummärkningen på spf-produkterna är oerhört viktigt. Det menar Anneli Bark, apotekare och apotekschef.

"Datumet finns där av en anledning"

I Tv4 Nyhetsmorgon förklarar hon hur länge solskyddsprodukterna egentligen håller.

– Jag rekommenderar inte att man använder produkter som har passerat utgångsdatum. Datumet finns där av en anledning, säger Anneli Bark i Nyhetsmorgon.

Det kan vara lite lurigt att se datummärkningen på vissa solskyddsprodukter. Om du inte ser några siffror så kan du leta efter en liten symbol av en flaska eller burk på produkten som informerar om hållbarheten i månader: exempelvis 6 m, 12 m, 18 m. Det är så länge du kan ha produkten öppen innan du bör slänga den.

Annons

Byt ut solskyddet varje sommar

Anneli Bark uppmanar att slänga alla produkter som utgått.

– Solkrämer är hållbara i ett år. De ska man alltid ta för vana att rensa ut och byta till nya inför varje sommar.

kvinna tar solkräm
Byt ut solkrämen varje år, menar experten.

Så mycket solkräm ska du applicera

Nyhetsmorgons programledare Rania Shemoun Olsson poängterar också att solkrämen kan bli dålig och tappa verkan om den är i direkt solljus för ofta och för länge. Något som Anneli Bark håller med om. Hon tillägger:

– Det är viktigt att vara säker på att man har en fräsch solkräm. Det är också viktigt att tänka på att ta rejält och tillräckligt med produkt, många snålar med solkrämen. Man behöver mer än vad man tror.

Hon berättar att en bra tumregel att ha i bakhuvudet är en handfull solkräm till hela kroppen. Vilken gör att en normalstor flaska solkräm enbart räcker för sex appliceringar.

Slutligen tipsar hon om att införskaffa en gel med hög halt av den läkande växten Aloe Vera, om du ändå skulle bränna dig i solen. Samt vätskeersättning i tablett- eller pulverform för att se till att få i sig alla salter som behövs i värmeböljan.

Foto: TT Källa: Tv4 Nyhetsmorgon

Annons