Avslöja din risk för hudcancer genom att räkna fläckar på armen

Kvinna som räknar födelsemärken på armen.
5 udda ställen på kroppen där du kan få hudcancer
1:23

Efter reklamen: 5 udda ställen på kroppen där du kan få hudcancer

(1:23)

Slå på ljud

De allra flesta har leverfläckar eller födelsemärken i huden. Det är känt sedan tidigare att personer med ovanligt många eller stora fläckar löper en ökad risk för malignt melanom, hudcancer, enligt Cancerfonden.

Har man många födelsemärken bör man alltså vara extra uppmärksam på förändringar och att skydda sin hud i solen, även om det är viktigt för alla att göra det.

Det finns ett snabbt sätt att uppskatta hur många leverfläckar man har på kroppen och därmed bedöma risken man löper för hudcancer. Även om det givetvis inte är någon garanti kan det fungera som en ögonöppnare kring hur viktigt det är att hålla koll på huden.

Men först, lite bakgrund.

Studie: Hudcancer ökar kraftigt i Sverige – här är orsakerna

Studie visade att födelsemärken på armen kunde hänga samman med cancerrisk

För några år sedan publicerades en studie i British Journal of Dermatology där forskare pekade ut ett smidigare sätt att bedöma hur många födelsemärken en person har på kroppen. Men också hur det antalet gick att koppla till risken att drabbas av hudcancer.

Resultaten baserades på undersökningar av 3 000 kvinnliga tvillingar som följdes upp under åtta år och vars resultat sedan jämfördes med 400 män och kvinnor som hade hudcancer.

Forskarna la fram att de som hade mer än elva leverfläckar på sin högra arm löpte högre risk att ha över 100 fläckar totalt på kroppen, vilket indikerar en fem gånger högre risk att drabbas av hudcancer.

Philippa Parnevik: Jag trodde melanom bara drabbade 70-åringar

Så bedömer du din risk för hudcancer – enkelt test

Sajten Skinvision har gjort en guide av det här och beskriver hur vi steg för steg kan beräkna våra födelsemärken på ett enkelt sätt samt hur vi kan tolka antalet. Så här gör du:

  1. Dra upp eller ta av dig tröjan så att hela din högerarm är väl synlig.
  2. Titta efter födelsemärken i alla former, färger och storlekar. Även små märken som fräknar ska inkluderas.
  3. Räkna sedan alla du hittar. Förslagsvis kan du börja från handleden och jobba dig uppåt, stanna där armen möter axeln. Om du behöver så använd en spegel för att se även baksidan av armen.
  4. Notera antalet och räkna sedan en gång till för att vara säker på att du räknat rätt.

Tolka antalet födelsemärken

Färre än sju födelsemärken på armen indikerar att du har färre än 50 födelsemärken totalt på kroppen. Det tyder på en relativt låg risk för hudcancer, men man bör fortfarande kontrollera de få födelsemärken man har.

Mellan sju och elva födelsemärken på armen indikerar att du troligtvis har omkring 50 till 100 födelsemärken på kroppen. Det betyder att risken är högre än för gruppen innan som hade färre födelsemärken. Man bör alltså kontrollera sina födelsemärken än närmre.

Fler än elva födelsemärken på armen indikerar att du har fler än 100 födelsemärken på kroppen. Jämfört med någon som har väldigt få födelsemärken kan man löpa fem gånger högre risk att drabbas av hudcancer. Det kan vara bra att verkligen se över sina födelsemärken och hålla regelbunden koll. Men också att påpeka detta för sin läkare så att denne också får vetskapen.

Så vet du om din hudfläck är ofarlig

Alla hudförändringar ska tas på allvar

I första hand kan testet vara användbart för läkare då det är ett snabbt sätt att få en uppfattning kring om en patient bör hållas under uppsikt av en specialistläkare.

Men för egen del kan det också göra att man får en uppfattning om sin egen risk och tar självundersökningarna mer på allvar samt verkligen träffar en läkare vid tveksamheter. Oavsett vad ska man alltid ta alla hudförändringar på allvar.

Källa: Cancerfonden, Skinvision, The Sun

Foto: TT

Utvald läsning