Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Virusforskaren: ”Vi kommer se ökad smittspridning framöver”

02 nov, 2021 
Kvinna som spritar sina händer.
Även denna vinter kan vi tänkas se en ökad spridning av covid-19. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell under en presskonferens.
– Men det blir troligtvis inte alls samma belastning på sjukvården, säger virusforskaren Ali Mirazimi, till MåBra.
Annons
Så skyddar du dig mot vinterkräksjukanBrand logo
Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

Nu när vaccinationstäckningen blir allt högre är det väntat att det också dyker upp fler fall där fullvaccinerade blivit sjuka i covid-19. Majoriteten verkar dock endast få milda symtom, eller inga alls. Fullvaccinerade smittar också andra i mindre utsträckning än ovaccinerade.

Men då man sett att vaccineffekten sakta verkar avta har Folkhälsomyndigheten meddelat att alla så småningom kommer att erbjudas en tredje dos coronavaccin. Först ut är riskgrupperna, som i framtiden även kan tänkas erbjudas en fjärde och femte dos vaccin, kanske fler.

Större spridning av corona i vinter

Smittspridningen av coronaviruset ökar just nu i flera länder i Europa. Framför allt i de östra länderna där vaccinationstäckningen är lägre.

Annons

I Sverige syns också en liten ökning. Statsepidemiolog Anders Tegnell sa under en presskonferens att det finns tecken på att även denna vinter kan innebära en ganska omfattande spridning av covid-19. Dock inte på lika höga nivåer som tidigare.

Se ocksåså oroliga behöver vi vara för nya mutationer av coronaviruset.

Ali Mirazimi, adjungerad professor och virusforskare vid Karolinska institutet, Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten, tror också på en större spridning av viruset i vinter.

– Vi kommer definitivt att se en ökad smittspridning framöver. Det blir kallare, man är inomhus mer och nu när vi inte har några restriktioner längre så kommer man närmre varandra, säger han till MåBra.

Belastningen på sjukvården lär inte bli kritisk

Framför allt är det yngre inom åldersgruppen 20 till 40 år som just nu blir sjuka i störst utsträckning och driver på smittspridningen. Det är också i den gruppen som vaccinationstäckningen är lägst och det är i huvudsak ovaccinerade som blir smittade.

Annons

Läget kommer att följas noggrant av Folkhälsomyndigheten och under presskonferensen sades att insatser hoppas kunna sättas in specifikt riktade mot de ställen där man ser en ökad spridning. Det kan till exempel handla om skolor, arbetsplatser eller evenemang.

– Att det skulle bli ett kritiskt läge igen är vi dock tveksamma till eftersom så många har vaccinerats. Vi kommer att få en ökad samhällsspridning och belastningen på sjukvården kan komma att öka litegrann, men inte på det sättet att det blir extraordinärt, säger Ali Mirazimi.

Vad kan den uteblivna testningen av vaccinerade få för effekter?

Samtidigt kan man tänka sig att smittspridningen kommer att bli svårare att övervaka i och med att Folkhälsomyndigheten nu inte längre rekommenderar fullvaccinerade att testa sig.

Ali Mirazimi framhåller dock att den uteblivna testningen troligtvis inte kommer att ha någon negativ effekt på själva smittspridningen. Detta eftersom man fortfarande rekommenderas att stanna hemma om man är sjuk, oavsett om man är vaccinerad eller inte.

Däremot kan man missa information om hur samhällsspridningen ser ut i stort.

– Alla som får lätta symtom blir ett minus i statistiken, men det påverkar inte samhället som sådant. De viktiga samhällsfunktionerna kommer fortfarande att vara i fokus och man kommer fortfarande att testa alla som behöver sjukhusvård. Därmed kommer man fortfarande att fånga upp de som blir väldigt sjuka, säger Ali Mirazimi.

Foto: TT

Annons