Riskgrupper kan behöva fjärde och femte dos coronavaccin framöver

Vaccinationsplåster på arm.
”På jobbet gäller” – svar på tal med Elaine Eksvärd
0:33

Efter reklamen: ”På jobbet gäller” – svar på tal med Elaine Eksvärd

(0:33)

Slå på ljud

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S) meddelade tidigare under veckan att alla över 16 år så småningom kommer att erbjudas en tredje dos coronavaccin.

Först ut har personer över 80 år, personer som bor på särskilda boenden och personer med nedsatt immunförsvar varit.

Här är symtomen på postcovid – så kan du lindra

Nästa grupp kommer att bestå av personer över 65 år samt personal inom hemtjänst, särskilda boenden och hemsjukvård. Sedan kommer man att prioritera nedåt i åldrarna.

– Man måste först se till vilka som har drabbats svårast av covid-19. Det är inte ungdomarna i första hand utan de äldre, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor och virusforskare vid Karolinska institutet, Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten.

Se ocksådärför får även fullvaccinerade covid-19.

Då ska du stanna hemma från jobbet och testas för covid-19 – det här gäller från 1 november

Hur många boosterdoser coronavaccin kommer vi att behöva?

Men i och med att vi nu fått bekräftat att alla kan förvänta sig en tredje dos så väcks också frågan hur många doser vi egentligen kommer att behöva innan det här är ”över”. Det är en fråga som ännu inte går att svara på.

– Vi kommer att ha viruset i samhället lång tid framöver och man är skyddad mot svår sjukdom om man är vaccinerad. Strulet är att vi inte vet hur länge skyddet sitter i. Effekten försvinner inte helt men den verkar klinga av med tiden, säger Ali Mirazimi.

Resa utomlands under 2021-2022? Det här gäller från 1 november

Kan eventuellt bli en årlig vaccination för riskgrupper

Många forskare verkar ganska överens om att man till slut kommer att behöva hantera coronaviruset på ett liknande sätt som man gör med influensan, alltså att riskgrupper kan komma att behöva vaccineras årligen. Det är en tankegång som hängt med minst sedan i våras. Mycket beroende på nya mutationer som uppkommer.

– Nu kommer alla att erbjudas en tredje dos, förr eller senare. Så småningom eventuellt också en fjärde eller femte dos, men då framför allt för riskgrupperna. Det är troligt att det kommer att bli som med influensavaccinet, att äldre behöver vaccinera sig på nytt en gång om året, säger Ali Mirazimi.

Se ocksåfullt vaccinerade som fått covid-19 smittar sällan andra.

Foto: TT

Utvald läsning