Resa utomlands under 2021-2022? Det här gäller från 1 november

Familj på flygplatsen med munskydd
TV: 5 smarta tips på hur du packar semesterväskan
0:55

Efter reklamen: TV: 5 smarta tips på hur du packar semesterväskan

(0:55)

Slå på ljud

Resor har under coronapandemin varit en omstridd fråga – är det okej eller inte? Under vilka förutsättningar? Bör man vara orolig för att bli smittad av covid-19?

Så här svarar experterna Ali Mirazimi på Folkhälsomyndigheten och Kajsa Beausang, chefredaktör på resemagasinet Joyvoy.

1 november hävs alla covid-19 reserestriktioner

Alla reserestriktioner från Utrikesdepartementet, UD, hävs den 1 november – men det innebär inte att det är helt fritt fram att resa vart som helst.

– Nu har UD sagt att du får resa över hela världen från den 1 november, så det råder inga restriktioner från den 1 november på grund av covid. Men, det finns fortfarande restriktioner i världen, över länder som UD avråder ifrån – men inte på grund av covid, utan andra saker, säger Kajsa Beausang, rese-expert och chefredaktör på Joyvoy, i SVT:s Morgonstudion.

Kajsa Beausang i SVT:s Morgonstudion.

Rese-experten Kajsa Beausang ger sina bästa råd inför utlandssemestern i SVT:s Morgonstudion. Foto: Skärmdump SVT Play.

Bör man vara orolig att resa utomlands nu?

Nej – men man bör vara lite extra aktsam, menar Ali Mirazimi, adjungerad professor och virusforskare vid Karolinska institutet, Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten.

– Absolut ska man vara försiktig men i och med att vaccinationstäckningen, i alla fall i Europa, är så pass stor så borde man inte behöva vara orolig så länge man följer restriktionerna, säger han till oss på MåBra och fortsätter:

Ali Mirazimi tittar in i kameran

Vi behöver inte känna oss oroliga för att resa, menar Ali Mirazimi på Folkhälsomyndigheten.
Foto: TT.

– Vi kommer att ha viruset i samhället lång tid framöver. Någonstans måste vi lära oss att leva med viruset. Men för att kunna resa måste du vara vaccinerad eller visa att du inte har covid-19. På det sättet har man kontroll över vilka som kommer in i landet eller reser ut i från det. Ska man resa så ska man följa de rekommendationer som finns.

Då ska du stanna hemma från jobbet och testas för covid-19 – det här gäller från 1 november

Rese-expertens 3 tips inför innan utlandssemestern

Vill du vara säker på att du inte hamnar i någon besvärlig situation i samband med din resa, säkerställ att du följer nedan tre punkter, tillhandahållna av rese-experten Kajsa Beausang.

1. Kolla upp resmålets restriktioner

För att vara säker på om det finns några restriktioner att förhålla sig till i just det land som du ska resa till rekommenderas du läsa på innan. Det gör du enklast på swedenabroad.se eller i appen UD Resklar. Många länder kräver fortfarande att du fyller i en hälsodeklaration nära inpå anländandet, samt har lokala restriktioner du behöver förhålla sig till väl på plats.

2. Se över försäkringar och reseskydd

Så länge inte UD avråder dig från att resa till landet så ska din hemförsäkring alltid erbjuda ett 45 dagars reseskydd. Det vill säga – blir du sjuk på plats så kommer du att få hjälp, detta gäller också i covid. Undantagsfall kan vara om man vid ankomst till ett resmål testar positivt för covid-19 som kräver att man sitter i karantän. Då kan man behöva vara beredd att själv stå för de merkostnaderna.

Svenska vaccinbeviset – så kommer det att fungera

3. Skaffa coronapass

Alla som fått två sprutor – eller sin första + att det gått ett antal dagar sen du tog din första dos vaccin (dagantal skiljer sig mellan länder) – kan ladda ned sitt covidpass digitalt på covidbevis.se. Men säkrast är att du är fullvaccinerad. Det funkar i Europa och ersätter krav på PCR-test eller antigen-test. Ska du utanför Europa krävs ofta att du har ett nytaget PCR-test eller annan bevisning att visa upp.

Källa: Folkhälsomyndigheten, SVT
Foto: TT/SVT Play

Se också: Så varvar du ner inför semestern
1:26

Efter reklamen: Se också: Så varvar du ner inför semestern

(1:26)

Slå på ljud

Utvald läsning