Därför får även fullvaccinerade covid-19 – det är väntat

En vaccinerad arm och en kvinna som snyter sig.
Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt
0:58

Efter reklamen: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

(0:58)

Slå på ljud

I takt med att allt fler vaccinerats mot coronaviruset är det helt logiskt att det dyker upp fler och fler fall där även fullvaccinerade blivit smittade med eller sjuka i covid-19.

Det kallas för genombrottsinfektioner och dessa blir fler när vaccinationstäckningen ökar. Inga vacciner ger ett hundraprocentigt skydd, varken de mot covid-19 eller de mot andra sjukdomar.

Se ocksåvirusforskaren: "vi kommer se ökad smittspridning framöver".

Coronavaccinerna skyddar mot symtom – inte mot infektionen

Däremot vet man att infektionerna generellt ger mildare symtom, eller inga alls, om man är vaccinerad jämfört med om man inte är vaccinerad.

Man måste särskilja på att bli infekterad och att faktiskt bli sjuk när man talar om att en fullvaccinerad person har testat positivt för covid-19.

Det berättar Ali Mirazimi, adjungerad professor och virusforskare vid Karolinska institutet, Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten, för MåBra.

– De vacciner vi har mot covid-19 togs fram främst för att förhindra symtom och därmed inte nödvändigtvis själva infektionen. Det ska man komma ihåg. Man kan eventuellt alltså bli smittad och sjuk även om man är vaccinerad men uppvisar då oftast inga eller enklare symtom. Sen ska man komma ihåg att vaccinernas skyddseffekt kan klinga av med tiden, säger han.

Se ocksåriskgrupper kan behöva en fjärde och femte dos coronavaccin.

Alla kommer att erbjudas en tredje dos coronavaccin i denna ordning

Deltavarianten tog sig förbi vaccinerna – men de skyddar fortfarande bra

Coronavaccinerna var väldigt bra på att helt blockera viruset innan deltavarianten bestämde sig för att komma och härja. Den visade sig spridas snabbare än tidigare varianter och möjligen även kunna passera den barriär som vaccinet ämnade att vara. Detta medförde en något högre risk att bli smittad men fortfarande en väldigt låg risk för att utveckla symtom.

– Det kan förklara varför man ser infektioner hos fullvaccinerade, men i slutet av dagen så är man fortfarande mycket bättre skyddad om man är vaccinerad jämfört med om man inte är vaccinerad, säger Ali Mirazimi.

Resa utomlands under 2021-2022? Det här gäller från 1 november

Vaccinföretagen står redo med uppdaterade coronavaccin

Om det skulle komma någon ny virusvariant efter deltavarianten, som nu är dominerande i Sverige, kan man tänka sig att fler än tidigare kommer att få symtom trots vaccination. Men man kommer fortfarande att vara skyddad mot allvarliga symtom. När det påståendet inte längre gäller står också vaccinföretagen redo med uppdaterade vaccin, enligt Ali Mirazimi.

– Man kanske får lite snuva eller feber, men i de allra flesta fall kommer det inte bli värre än så. Är man vaccinerad så är man skyddad mot svår sjukdom och det hjälper även mot själva smittspridningen, säger han.

Den forskning som finns hittills tyder på att man som vaccinerad med covid-19 inte producerar och utsöndrar virus alls i samma utsträckning som ovaccinerade. Därmed inte sagt att det inte finns en liten risk för att smitta andra.

– Men saken är den att även om man tillhör den lilla skara som blir smittsam så kan man eventuellt smitta andra under kortare tid och i mindre grad än någon som är ovaccinerad, säger Ali Mirazimi.

Då ska du stanna hemma från jobbet och testas för covid-19 – det här gäller från 1 november

Att allt fler fullvaccinerade får covid-19 är väntat

Anledningen till att vi ser allt fler vaccinerade få covid-19 är helt enkelt för att det finns fler vaccinerade nu. I juni till exempel var majoriteten av befolkningen fortfarande ovaccinerad och då var också majoriteten av de som var sjuka ovaccinerade.

– Nu när de flesta har vaccinerat sig är det klart att man ser fler vaccinerade bland de smittade. Men än så länge så är de flesta som blir smittade ovaccinerade. Om man tittar på antalet smittade nu och jämför det med hur det var för ett år sedan så ser man att det är jättestor skillnad i hur samhällsspridningen är och antalet fall på IVA, säger Ali Mirazimi.

Foto: TT

Utvald läsning