Gynekologen: Här är 7 fördelar med klimakteriet!

Det finns flera fördelar med att komma i klimakteriet.

Till skillnad från vad många tror är det inte alla kvinnor som får svåra besvär i klimakteriet. För vissa passerar klimakteriet mer eller mindre obemärkt förbi. 20 procent får faktiskt inte några symtom alls. Det enda symtomet som bevisligen är kopplat till själva klimakteriet är värmevallningar – men inte ens det drabbar alla. Mats Hammar, professor i obstetrik och gynekologi vid medicinska fakulteten vid universitetet i Linköping, berättar att en del av hans patienter till och med tycker att det är en befrielse att äntligen sluta blöda.

– Det finns sjukdomar som är kopplade till ägglossning och östrogenbildning. När de så småningom avtar i klimakteriet brukar även sjukdomarna och symtomen klinga av. Det gäller till exempel endometrios, myom, PMS och den typ av migrän som är kopplad till menscykeln, säger han.

Läs också: MåBra-tips för dig som är 50+

När menstruationerna upphör slipper många kvinnor också den järnbrist som ibland blir en följd av kraftiga blödningar, och man behöver inte heller oroa sig för att bli gravid eller trassla med preventivmedel.

Även om klimakteriet inte behöver bli en golgatavandring ska man förstås inte förringa de problem många kvinnor trots allt får: Mellan 75 och 80 procent känner av att de blir varma och svettiga ibland. Av dem har en tredjedel så svåra besvär att de söker hjälp.

– Om man sover dåligt på grund av vallningarna kan man förstås bli mer ”skör i själen” och känna sig nedstämd. Men man blir inte deprimerad och personlighetsförändrad av klimakteriet i sig, förklarar Mats Hammar, som även är en världsledande forskare när det gäller behandling av klimakteriesymtom.

Läs också: Träningsformen som får dig att må bättre under klimakteriet

De beryktade humörsvängningarna och hjärndimman i klimakteriet är snarare en följd av sömnbrist orsakad av nattliga vallningar än av att hormonerna svajar. Och mot vallningar finns det effektiv hjälp.

– Det finns hormonersättning i form av plåster och tabletter, och man kan prova akupunktur eller TA, tillämpad avslappning, som minskar vallningarna. Vi har just avslutat en studie som tyder på att även styrketräning kan förbättra vallningarna betydligt, berättar Mats Hammar.

Ett annat vanligt klimakterieproblem är sköra, torra slemhinnor i underlivet. Men besvär med slemhinnorna brukar komma först åren efter klimakteriet, alltså när man är i menopausen och mensen har upphört helt.

Läs också: Må snabbt bättre med ny hälsokurs om klimakteriet

– Det här är allra vanligast några år efter menopausen. När slemhinnorna i slidan och urinröret blir sköra kan man få ont vid samlag och drabbas av fler urinvägsinfektioner. En del får så svåra besvär att de har svårt att sitta på en cykelsadel.

Mats Hammar berättar att torra slemhinnor kan behandlas effektivt med tabletter, kräm eller slidpiller, som finns både med och utan östrogen. De finns receptfritt på apotek och vissa används lokalt i slidan. De påverkar inte resten av kroppen.

Fördelar med klimakteriet

  • I klimakteriet? Då kan du glädjas åt att du är fullkomligt normal och att din kropp fungerar som det är tänkt! Så även om du känner dig sjuk ibland, tänk på att klimakteriet inte är en sjukdom, det är ett normaltillstånd.
  • Bara för att du är i klimakteriet betyder det inte automatiskt att du får alla symtom som brukar räknas upp. Känn inte efter så mycket, kanske har du tur och hör till dem som inte får några, eller bara lindriga, besvär?
  • Sjukdomar som påverkas av dina könshormoner blir bättre i övergångsåldern. Det gäller till exempel endometrios, PMS, myom och hormonell huvudvärk.
  • Trösta dig med att klimakteriet inte är kroniskt; besvären är övergående! Det enda undantaget är torra slemhinnor, som kräver kontinuerlig behandling (som är receptfri).
  • Du får bättre järnvärde när mensen upphör. Därmed är järnbrist och den förlamande trötthet som är följden av den bara ett minne blott.
  • Du behöver inte trassla med preventivmedel när mensen väl har upphört.
  • Du sparar pengar när du inte behöver köpa mensskydd längre.

 

Så påverkas din vikt och förbränning av klimakteriet 

Så påverkas vikten under klimakteriet

Läs också: Så påverkas din vikt och förbränning av klimakteriet 

 

Utvald läsning