HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Klimakteriets olika faser: Det här händer – steg för steg

03 apr, 2022 
kvinna i klimakteriet
Det börjar smygande, ibland redan vid 40. Vi pratar om klimakteriet, ett naturligt tillstånd med flera faser. Så här ser de olika faserna ut.
Annons

Klimakteriet är ingen sjukdom, trots att det kan låta så ibland. Det förknippas ofta med vallningar, svett, hjärndimma och humörsvängningar. Det kan även finnas mer otippade tecken på klimakteriet.

Men faktum är att cirka 30 procent av alla kvinnor inte får några symtom alls, medan lika många får så svåra symtom att de kan behöva medicinsk hjälp.

Se även: Det här händer i klimakteriet

Det här händer i klimakterietBrand logo
Det här händer i klimakteriet

Klimakteriets fyra olika faser

Här går vi igenom klimakteriets olika faser, det är framför allt fyra olika huvudfaser det handlar om. Alla upplever dock klimakteriet på olika sätt, så utöver det som brukar hända kan man även uppleva andra symtom.

Fas 1 i klimakteriet: Oregelbunden mens

Det första tecknet på att hormonet progesteron börjar dippa är att mensen blir oregelbunden. Den här fasen kallas förklimakteriet i folkmun. Mensen kan också bli mer riklig och komma tätare.

Annons

Vissa blöder så rikligt att de kan drabbas av järnbrist. Senare i fasen kan blödningarna i stället komma med glesare intervall.

Fas 2 i klimakteriet: Vallningar och svettningar

Här kan även det andra hormonet, östrogen, börja svikta och man kommer in i det egentliga klimakteriet med en rejäl ökning av symtom som vallningar och svettningar, särskilt på natten.

Svettningarna kan störa sömnen och många sover också ytligare under den här fasen. Den dåliga sömnen kan göra att man känner sig nedstämd och får humörsvängningar.

Fas 3 i klimakteriet: Mensen upphör

När mensen upphör har man kommit in i menopausen. För de flesta kvinnor inträffar menopausen i 50 till 52 års ålder. Men det finns ett stort individuellt spann, vissa hamnar i menopausen redan som 42-åringar, andra som 60-åringar.

Här är det vanligt att man märker av torra slemhinnor i slidan, ögonen och munnen. De torra slemhinnorna i underlivet kan öka risken för urinvägsinfektioner. Östrogenbristen kan också orsaka ledvärk.

Fas 4 i klimakteriet: Lägre halter könshormon

Postmenupausen är trots namnet ingen paus, utan ett permanent tillstånd av att man har lägre halter av könshormoner i kroppen. Den här fasen inträffar när man inte haft någon menstruation på mer än ett år.

De permanent låga hormonnivåerna gör att man får dras med torra slemhinnor resten av livet. Får man svåra besvär kan de behandlas.

Foto: TT

Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande
Annons