Dina hormoner styr upplevelsen av alkohol

Ta det lugnt med rosévinet i sommar. Könshormoner, p-piller och östrogentillskott gör kvinnor känsligare för den kick som alkohol ger – och ökar risken för missbruk.

Peter Eriksson, docent vid universitetet i Helsingfors, är en av få forskare i världen som tittar på hur kvinnors drickande påverkas av hormoner.

Hur mycket man ”tål” handlar om våra könshormoner och hur de påverkar kroppen. Forskning visar att alkohol höjer halten av det manliga könshormonet testosteron hos kvinnan.

– Man har sett att när en stressad kvinna dricker upplever hon ett större välbehag och det beror bland annat på att alkohol ökar kvinnans testosteron.

Kvinnor tycks alltså få en starkare välmående-effekt av testosteronet än män, förklarar Peter Eriksson.

Det här är också en förklaring till att stressade kvinnor så gärna kopplar av med ett glas vin.

– Tar kvinnan dessutom p-piller så blir den här välbehagseffekten ännu större. P-piller ökar den alkoholrelaterade höjningen av hormoner ännu mer.

Peter Eriksson berättar att kvinnor också reagerar annorlunda på alkohol beroende på var i menscykeln de befinner sig. Bland annat förbränns alkohol långsammare dagarna före mens.

Det gör också att man kan få svårare dagen-efter-symtom då.

– I mitten av menscykeln, just kring ägglossning, ökar testosteronet som mest hos kvinnan. Det är då ho är som känsligast för effekterna av alkohol, säger han.

Det finns också några studier som visar att kvinnor som tar östrogentillskott dricker på ett annat sätt än kvinnor som inte gör det.

I MåBra nummer 8 kan du läsa mer om sambandet mellan alkohol och hormoner.

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock