Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Coronavaccin kan ge knölar i brösten

01 okt, 2021 
Coronavaccin och en kvinna som känner efter knölar i bröstet.
Det är bra att vara uppmärksam på att coronavaccin kan ge knölar i brösten. Dessa kan misstas för cancer under en mammografi och skapa onödig oro när man undersöker sina bröst själv.
Det här är vad som egentligen händer i kroppen.
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Om man nyligen har tagit vaccin mot coronaviruset så är det inte helt ovanligt att man kan uppleva knölar i brösten eller armhålorna.

Det finns en helt logisk förklaring till det. I likhet med andra vaccin är det nämligen så att lymfkörtlarna kan svullna upp och bli ömma. Det vanligaste är att man får störst påverkan på den sida som man fått sprutan på.

Därför svullnar lymfkörtlarna av vaccin mot covid-19

Lymfsystemet är en del av immunförsvaret och reagerar därmed på det främmande ämnet som tagit sig in via sprutan.

När vi har coronavaccinet i vår kropp så börjar nämligen immunförsvaret att arbeta och bilda antikroppar mot coronaviruset. De här antikropparna bildas i hög grad i lymfkörtlarna, vilket kan få dem att bli större.

Annons

Så kan det även bli när man tar andra vaccin, som till exempel det årliga mot influensa eller det som man tar mot HPV. Men även en vanlig förkylning kan ge upphov till samma fenomen.

Med det sagt så ska man givetvis söka vård om man är väldigt orolig. Det är bättre att söka vård en gång för mycket än en gång för lite.

Vänta fyra till sex veckor med mammografin

Men det är bra att vara medveten om den här biverkan för att slippa onödig oro när man undersöker sina bröst själv. Vänta gärna fyra till sex veckor efter den andra sprutan innan du känner igenom brösten.

Under en mammografi kan de svullna lymfkörtlarna också misstas för bröstcancer och därmed skapa onödig oro och kompletterande undersökningar som egentligen inte behövs.

Rekommendationen är därför även där att man väntar fyra till sex veckor efter att man fått den andra dosen vaccin innan man gör en mammografi.

De förstorade lymfkörtlarna som man kan få efter vaccinering är ofarliga och försvinner av sig självt. Men har man en fortsatt svullnad efter de fyra till sex veckorna så är det viktigt att kolla upp.

Annons

De här vaccinerna kan ge förstorade lymfkörtlar

Enligt coronavaccinernas bipacksedlar kan 1 av 100 tänkas drabbas av förstorade lymfkörtlar när det gäller vaccinet från Pfizer/Biontech och samma antal när det gäller Astra Zeneca, som inte används längre.

Om Janssen vaccinet skulle komma till bruk så verkar det vara en sällsynt biverkan som kan förekomma hos 1 av 1 000 användare.

För Moderna har förstorade lymfkörtlar inte listats alls, vilket kan tyda på att biverkan inte förekommer eller att det inte har rapporterats in som en biverkan av användare.

Källa: Läkemedelsverket, MåBra

Foto: TT

Kvinnor med rosa bandet.

4 av 10 kvinnor undersöker sällan eller aldrig sina bröst. Det vill vi ändra på – här kan du läsa allt från kampanjen #klämdag.

Annons