Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

9 tips till dig som överanalyserar

02 nov, 2020 
AvJonna Wennerberg
Överanalysera
Brukar du fastna i ett mörker med onda tankar och ältande på grund av att du ständigt överanalyserar allt? Här kommer 9 tips till dig som kan underlätta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Dämpa din oro och ångest - 3 stegBrand logo
Dämpa din oro och ångest - 3 steg


1. Sätt en timer för "överanalysera"-tid

Om du vet att du kan överanalysera samma sak i flera timmar kan det vara skönt att sätta en timer på exempelvis 30 minuter. Då får du överanalysera i en halvtimme sen när alarmet ringer är det dags att att sluta och göra något annat.

2. Lev i nuet

Att ständigt oroa sig för framtiden eller analysera det som varit hindrar dig från att njuta av det som händer här och nu. Istället för att må dåligt över vad du sa på mötet igår, eller oroa dig över morgondagen så testa må bra av det som händer dig i nuet. Och om fokuserar på att vara närvarande är risken mindre att du börjar överanalysera saker.

3. Distrahera dig själv

Om du känner att tankarna börjar komma bör du distrahera dig med något annat; ta en promenad, laga mat, ring en kompis eller lyssna på musik. Gör något som får dig att komma på andra tankar och sätter stopp för ältandet.

4. Tänk positivt

När man överanalyserar saker utgår man ofta ifrån att det värsta kommer hända och föreställer sig ett mardrömsscenario. Men om du försöker bryta mönstret och föreställa dig positiva saker istället så har du kommit en bit på vägen.

Annons

5. Sluta sträva efter perfektion

Ingen är perfekt och hur mycket du än planerar och lägger ner tid på det så kommer det (nästan) aldrig bli som man tänkt dig. Om du istället nöjer dig med att göra ditt bästa, att perfektion egentligen inte finns så behöver du inte överanalysera kommande scenarion eller livsval.

6. Var medveten om att du överanalyserar

Att förstå och ha självinsikt när du är på väg att börja överanalysera saker är första steget mot att komma ifrån det. När du märker att tankarna sätter igång är det viktigt att ta ett steg tillbaka och utvädera läget. Rensa tankarna och gå igenom vad som hänt. Om du ser till att göra det så kommer det bli lättare att stoppa det i tid.

7. Våga be om hjälp

Två huvuden är alltid bättre än ett. Att be en vän eller familjemedlem om hjälp att komma med input och råd kan hjälpa dig att få en överblick. Att få se situationen genom ett par andra ögon kan förhoppningsvis få dig att tänka annorlunda och sluta i tid.

Annons

8. Skriv lappar till dig själv

Sätt upp lite lappar på runt om i hemmet, på badrumsspegeln eller ytterdörren där du skriver något peppigt till dig själv om att du INTE ska överanalysera.

9. Omge dig med männniskor som ger dig energi

Om du överanalyserar kan det bli destruktivt att umgås med människor som är för likasinnande. Då kan det finnas en risk att ni drar ner varandra och triggar beteendet istället för att hjälpta varandra. Försök omge dig med människor som kan få dig att tänka positivt, som kan komma med andra synvinklar så kan deras beteende förhoppningsvis smitta av sig på dig.

Foto: TT Källa: Hälsoliv

LÄS MER

Studie visar: Du gör rätt i att lita på magkänslan!

9 otippade saker som kan betyda att du är ett geni

8 saker du antagligen tänker inför förlossning #1

Annons