Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Klimakteriet Täta bröst Om MåBra

Risker och biverkningar av melatonin? Så säger experterna om sömnhormonet

02 nov, 2020
Sömn kvinna
Melatonin är ett hormon som produceras naturligt i kroppen för att vi ska kunna sova – nu finns det som receptfritt läkemedel även i Sverige. Men det finns risker du borde känna till om sömnhormonet innan du testar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn


Melatonin är ett hormon som bland annat hjälper oss reglera dygnsrytmen. Det bildas naturligt i tallkottkörteln som en reaktion på mörker, för att vi ska känna oss sömniga och ha lättare att somna.

Fram tills tidigare i år har melatonin som tillskott bara funnits receptbelagt. Circadin, som läkemedlet heter i Sverige, skrivs främst ut till unga med ADHD och till äldre personer som har en försämrad melatoninproduktion. Det ska tas ett par timmar innan man ska sova.

Tidigare krävdes dessutom en särskild licens för att skriva ut melatonin – men kravet togs bort 2016 – och efter det ökade förskrivningarna med över 40 procent.

Melatonin nu receptfritt i Sverige

Men nu finns alltså även ett receptfritt preparat, Melatan, som framförallt rekommenderas mot jetlag, när man utsätts för stora tidsskillnader (minst fem tidszoner) och har svårt att anpassa sömnen efter en annan tidszon.

Melatoninet ska då bara tas under en kortare period, tills kroppen vant sig vid tidsskillnaden.

Annons

Tidigare har ett huvudbry varit att melatonin inte funnits receptfritt i Sverige – däremot i många andra länder, och har därmed inte varit särskilt svårt att köpa via nätet. Vissa har på så sätt självmedicinerat med hormonet i ett försök att förbättra sömnen.

Risker och biverkningar med melatonin

Melatonin är inte beroendeframkallande, biverkningar är sällsynta – men vid en överdos kan man känna av:

  • huvudvärk
  • illamående
  • aptitlöshet
  • yrsel
  • dagtrötthet
  • desorientering

Sömnhormonet är alltså inte skadligt i sig, men om man är känslig eller tar det vid fel tidpunkt (som mitt på dagen) kan det störa ut ens naturliga sömnrytm.

– Ska man ställa sin dygnsrytm bör man ta tabletten när man vill att natten ska börja, gärna 12 timmar innan man ska gå upp. Samtidigt bör man släcka ner så att man undviker stark belysning på kvällen, säger John Axelsson, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, till Aftonbladet.

Ljuset har stor påverkan på vår sömn, och att försöka komma ut på förmiddagen när det är som ljusast kan vara till hjälp för den som har svårt att somna på kvällen.

Annons

Om det är skadligt att ta melatonin under en lång period vet vi inte, där ligger vetenskapen lite efter och läkemedlet har inte funnits tillräckligt länge för att vi skulle kunna se långtidseffekter än. Men studier på djur har visat att melatonin under en längre tid kan påverka både könsutveckling och reproduktionsförmåga.

Inte alla får stora effekter av melatonin

Hur melatoninet påverkar en individ går inte att säga innan man har testat.

– Många mediciner som innehåller melatonin har mycket högre doser än vad kroppen själv producerar. För äldre personer kan det vara ett naturligt tillskott, då man producerar mindre melatonin med åldern. Producerar man redan mycket melatonin kan man inte förvänta sig så stora effekter, säger John Axelsson.

Melatonin och andra läkemedel och sjukdomar

Har du tagit melatonin är en vanlig effekt att du blir trött och kanske lite groggy – vilket du ju vill för att kunna somna – men det innebär också att du inte bör sätta dig bakom ratten eller hantera några stora maskiner efter att du tagit en tablett.

Annons

Melatonin kan även slå ut effekten hos vissa andra läkemedel, som vissa blodtrycksmediciner och preventivmedel. Personer som har sjukdomar som ger krampanfall kan uppleva fler anfall än vanligt om de tar melatonin.

Innan du börjar ta melatonin för att sova bättre – se till att du har en god rutin dels vad det gäller ljuset, så att du släcker ner på kvällen och över går till mysbelysning, samt skippar skärmar tätt inpå läggdags. Dels bör du lägga dig ungefär samma tid och ha fasta sovrutiner, vilket underlättar för kroppen att komma till ro.

Har du testat de vanliga råden mot sömnproblemen kanske KBT kan hjälpa. John Axelsson tycker att det är bäst att prova nya vanor och terapi, innan du går över till mediciner.

Foto: TT

...

Läs mer:
Kolla in vår unika sömnskola online

Allt fler får hormon mot sömnproblem – här är anledningen

Nu finns melatonin receptfritt i Sverige

Så boostar du sömnhormonet melatonin – med 3 enkla knep

Annons