Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

5 övningar för bättre balans OCH starkare kropp

18 sep, 2020 
kvinna tränar balans
Vill du både bli starkare och träna upp balansen? Satsa på de här fem övningarna som ger både bättre stabilitet och styrka i ett.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Häng med MåBra i #novemberpulsBrand logo
Häng med MåBra i #novemberpuls

Balans är kanske inte det de flesta av oss prioriterar i våra träningspass, men faktum är att vi borde lägga mer tid på att bli mer stabila.

Balansen blir sämre när vi blir äldre och ju bättre vi grundar desto bättre förutsättningar ger vi ju oss själva. Dessutom – när vi utmanar balansen så kommer vi åt fler muskler som också mår bra av att jobba.

Testa din balans

Om du vill kan du börja med att testa din balans för att se hur läget är idag. Sedan kan du göra några övningar för att utvecklas och testa dig igen efter några veckor. För att testa dig idag – gör så här:

Annons
  1. Ställ dig så du står jämfota.
  2. Lyft ena foten från golvet
  3. Blunda och räkna till tio

Om du stod helt stabilt, toppen. Om du svajade till lite men inte mer än så, bra. Om du behövde stöd ibland för att hålla positionen så är det okej men du kan behöva öva balans och kunde du inte stå kvar så är det dags att satsa på balansövningar.

De här övningarna utmanar inte bara din balans, de stärker även ben och rumpa som bonus, och ger starkare bål.

Tåsträckningar

kvinna gör balansövning

Gör så  här: Stå med fötterna i höftbredd, ha en boll i händerna som du börjar med i midjehöjd. Kom över med tyngden på högra foten, lyft vänstra benet en bit bakåt.

Annons

Kom upp på höger fots tår samtidigt som du lyfter bollen ovanför ditt huvud på raka armar. Håll i ytterligt och kom sedan tillbaka och gör samma sak på andra sidan. Gör 10 gånger på varje ben.

Tå-pekningar

kvinna träna balans

Gör så  här: Stå med fötterna lite bredare än höftbrett isär och ha händerna i midjan. Kom ner i en benböj – kom bak med rumpan som att du skulle sätta dig på en stol.

Stanna när benen är ungefär i 90 grader och kom ut med vänster fot åt sidan – peka med tårna, sätt dem i golvet långt ut åt sidan och kom sedan tillbaka med foten igen. Kom upp och gör sedan samma sak med höger ben. Jobba varannan höger och vänster och gör 10 på varje sidan.

Annons

Enbens-hopp

kvinna tränar balans

Gör så  här: Stå med fötterna i höftbredd. Lyft vänster ben och sträck ut det bakom dig, håll vänster fot i luften. Sätt händerna på höfterna. Ta sats och ta ett litet skutt framåt, fortfarande på ett ben. Hitta balansen igen och fortsätt hoppa framåt. Gör 10 hopp och byt sedan ben.

Bolltwist

kvinna tränar balans

Gör så  här: Stå på ett vänster ben med höger knä lyft. Håll en boll i dina händer, börja i midjehöjd. Vrid överkroppen och ta med dig bollen så långt du kommer åt höger och sedan så långt du kommer åt vänster. Kom tillbaka till mitten. Gör det fyra gånger till och gör sedan fem gånger med andra benet lyft.

Annons

Drake

kvinna tränar balans

Gör så  här: Stå med fötterna i höftbredd. Lyft höger knä mot bröstet och kom sedan bakåt med höger ben samtidigt som du fäller fram överkroppen. Ha vänster knä något böjt.

Sträck händerna mot golvet och stanna när kroppen är rak och parallell med golvet. Se till att inte låta höften tippa åt sidan. Stanna till och kom sedan tillbaka till stående. Gör 10 gånger på varje ben.

LÄS MER:

Utmaning: Träna balansen med enkel övning!

Träningsprogram: Träna hela kroppen med en balansdyna!

Hitta balansen – bästa träningen för balanssinnet

Annons