HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så ska du inreda hemmet med växter – för att må bra

07 dec, 2022 
kvinna pysslar med växter
Växter kan ha en välgörande effekt på människan och du behöver inte ens gå ut i naturen för att ta del av den. Det går lika bra med en liten hälsoträdgård hemma på fönsterbrädan. Men vilka växter ska man välja och hur många? Går det lika bra med konstgjorda växter och var ska man placera dem för att maxa effekten? Vi har tittat på vad forskning säger.
Annons

Det forskas intensivt runt om i världen och då pratar vi inte om mediciner, utan om helt vanliga krukväxter. För krukväxter kan ha en välgörande effekt på människan och forskare vill veta varför.

Se också: Effektiva tips som fräschar upp dina växter

Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerarBrand logo
Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar

Hur kan det komma sig att en kvist grönt kan påverka hormoner i kroppen eller att doften av vissa växter framkallar fysiska reaktioner?

Växterna som lugnar oss

Det sistnämnda har man undersökt på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. I en studie såg man att doften av växter, särskilt olika sorter av citrusdoftande pelargon, geranium och Dr Westerlunds hälsoblomma, kan stödja mental återhämtning.

Sara Spendrup och Anna María Pálsdóttir
Sara Spendrup och Anna María Pálsdóttir är båda docenter och universitetslektorer vid institutionen för människa och samhälle på SLU. Foto: Marianne Persson/Jenny Svennås-Gillner.

– Det var särskilt tre dofter som hade den starkaste påverkan – ros, citrus och ceder. Även doften av gräs, halm och jord ansågs lugnande, säger Anna María Pálsdóttir, docent och universitetslektor vid institutionen för människa och samhälle på SLU. Hon har gjort studien tillsammans med bland annat kollegan Sara Spendrup, forskare och universitetslektor vid samma institution.

Annons

Man kan också dra en parallell mellan växter och husdjur. Personer med husdjur tycks må bättre, bland annat utsöndras hormonet oxytocin, som gör att vi mår bra, när vi gosar med ett älskat husdjur.

– Växter kan ha precis samma effekt. Vi mår bra av att pyssla om och se våra växter växa, säger Anna María Pálsdóttir.

Krukväxter kan sänka blodtrycket

Är man pälsdjursallergiker kan krukväxter alltså vara ett fullgott alternativ, förutsatt att man gillar att pyssla om dem. I en amerikansk studie såg man till och med att en omplantering av krukväxter kan sänka blodtrycket.

Forskarna Anna María Pálsdóttirs och Sara Spendrups expertråd:

  • Välj växter du klarar av att ta hand om och som du tycker det är roligt att pyssla med. Det är då du mår bra! Väljer du en svårskött växt som dör finns risken att du blir nedstämd.
  • Tänk kretslopp! Plantera om lökar från julblommor, ta sticklingar eller kompostera växter som dött. Då lever de vidare vilket ger en känsla av mening.
  • Doftande växter kan ha en extra effekt för ett stressat sinne. I sin studie hade Anna María Pálsdóttir och Sara Spendrup med växter som lavendel, pelargon, geranium, Dr Westerlunds hälsoblomma och barrväxter.

  • Vissa växter sägs rena luften men det är inte bevisat. Att köpa växter för luftkvalitetens skull är därför lite av en chansning.
Annons

Forskarna på SLU ska nu titta på vilka kemiska komponenter i växterna som får oss att känna oss väl till mods.

– Kemin bakom kan ge ledtrådar till hur man kan använda växter till exempel på stressiga arbetsplatser eller hur man inreder offentliga miljöer med växter för att de ska kännas mer välkomnande, säger Sara Spendrup.

Sticklingar kan ha samma positiva effekt

Det krävs inte en hel rehabiliteringsträdgård för att få en hälsofrämjande effekt – en stickling av en växt kan räcka.

– I vår studie tog några av deltagarna sticklingar av pelargon och hade dem hemma. De kunde dofta på pelargonen för att lugna ner sig, säger Anna María Pálsdóttir.

Det behövs alltså inte så mycket och det stöds dessutom av annan forskning. I en amerikansk studie har man bland annat sett att draperier med bilder på växter räcker för att patienter på sjukhus ska känna sig lugnare och gladare.

– Det kan ge dem förutsättningar att läka snabbare än om de inte hade haft draperier med naturbilder, säger Anna María Pálsdóttir.

Annons

5 lättskötta växter alla kan lyckas med

  • Svärmorstunga
  • Paradisträd
  • Zamiakalla
  • Gullranka
  • Monstera

Källa: Blomsterlandet

Så kan du tänka med växter i hemmet – enligt forskningen

Amerikanska nyhetssajten Washington Post har sammanställt en mängd studier om hur vårt välbefinnande påverkas av att ha växter runt omkring oss. Detta kom de fram till:

Hur många bör man ha?

Här ger forskningen lite olika svar. I en studie använde man fem olika typer av gröna växter. De som fick vara i rummet uppgav att de kände sig mer bekymmerslösa än personer som satt i ett kalt rum. Men det tycks kunna räcka med en växt också, förutsatt att den är relativt stor. Är plantan drygt en meter hög kan den påverka humöret positivt, visar en annan studie.

Vilken färg bör växterna ha?

Vill man ha en avslappnande och humörhöjande effekt av sina växter ska man välja klargröna eller lila bladverk. När det gäller blommande krukväxter verkar de flesta färger fungera bra, såväl röda, rosa och vita blommor kan sänka blodtrycket, enligt studier. Snittblommor då? I en jämförelse mellan röda, gula och vita rosor såg forskare att de två förstnämnda hade en mer lugnande effekt på sinnet.

Annons

Funkar konstgjorda växter lika bra?

Ja, i alla fall i rum inomhus. Bäst verkan har riktiga växter men till och med bilder med grönska och natur är bättre för humöret än ingenting alls, enligt forskning. När man låtit studenter titta på antingen konstgjorda eller riktiga snittblommor i tre minuter blev de som tittade på de riktiga blommorna lugnare än de som tittade på fuskväxterna. Men även konstgjort lugnar alltså mer än ingenting alls.

Var i rummet bör de placeras?

Här är forskningen sparsam men den som gjorts visar att växten inte bör stå längre bort än tre meter för att vi ska må bättre.

Vi mår bättre på kontor med växter

Washington Post rapporterar i samma artikel att de goda effekterna av växterna även gäller på jobbet. I en studie som gjordes under pandemin tittade man på måendet hos personer som fick jobba hemma. De som hade växter på sitt hemmakontor kände sig mindre deprimerade och ångestfyllda än de som inte hade det.

Annons

Det finns också rön som tyder på att grönska på jobbet gör oss mer kreativa. En förklaring kan vara att när vi jobbar med en uppgift kan det räcka med att titta bort på en växt en stund för att få en ”uppmärksamhetsåterställning”, eller ART( Attention Restoration Theory) som det också kallas. Vi blir helt enkelt mer koncentrerade och produktiva efter att ha vilat ögonen på något grönt. Det behöver inte ens vara en växt, en tavla med ett naturmotiv kan ha samma effekt.

Positiva effekten kan komma redan efter 15 minuter

Att titta på, eller pyssla om, sina växter ger ofta en lugnande effekt på bara några minuter. I en studie fick försökspersoner vistas i antingen ett rum med växter, eller ett rum utan växter, i fem till tio minuter. De som fick vara bland växterna kände sig lyckligare efteråt. I en annan studie fick deltagarna sitta antingen bredvid en hög växt eller något annat föremål. Efter 15 minuter uppgav de som suttit bredvid plantan att de kände sig mer positiva i sinnet, jämfört med de andra.

Annons