FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så enkelt lär du din hund att hitta kantareller

31 jul, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Älskar du kantareller? Har du en hund? Grattis, då är du lyckligt lottad! Men några enkla steg kan du nämligen lära din hund att visa dig vart skogens guld gömmer sig.
Annons

Svampsäsongen är äntligen här! Men har du liksom vi lite svårt att hitta skogens guld? Då har vi ett hett tips: ta hjälp av en hund!

Hundar har lätt att lära, och med hjälp av lite beröm från människan kan hunden bli en alldeles utmärkt kantarell-letare!

– Hundar är helt suveräna på att hitta svamp. Det handlar bara om att lära dem att de ska visa oss svampen, säger hundcoachen Fredrik Steen i Nyhetsmorgon.

Hur lång tid tar det då att lära en hund att hitta kantareller, eller annan svamp?

Det beror helt på hur mycket jobb man är villig att lägga ner. Fredrik Steen berättar att det tog 1,5 vecka att lära hans hund Steffi att markera för kantareller.

Med lite intensiv träning kan du lära din hund att hitta kantareller otroligt fort!

Även hundtränaren Beatrice Palm vittnar om hur enkelt det är att få en hund att hitta svamp.

– Köp färska kantareller och hantera dem med handskar så du inte har din doft på dem. Träna hunden att så fort den nosar in kantarelldoften, då är man där med godis på en gång. Det är så man jobbar med att lära in en doft. Konstigare än så är det inte! säger hon till Sveriges radio.

Annons

Fredrik Steen tipsar om att lära hunden kantarell-sök i fyra steg.

Så gör du: 

  1. Välj favoritleksak. Den blir hundens belöning när den hittar svamp. Låt hunden enbart leka med sin favoritleksak när ni tränar på svampletning.
  2. Välj träningsplats. Ha en specifik plats i trädgården, skogen eller i en park som ni återkommer till när ni svamptränar. Då lär sig hunden vad som är på G och fokuserar.
  3. Göm leksaken. Lägg favoritleksaken på olika ställen i närheten och lär hunden ett sökbeteende så att den blir glad när den hittar leksaken.
  4. Presentera svampdoft. Ha handskar på eller lägg svampen i en liten låda med hål i och undvik att röra med dina fingrar (då känner hunden bara människodoft). Låt hunden lukta på svampen och göm den sedan på samma sätt som leksaken. Beröm hunden med leksaken eller godis när den hittar svampen.

Slutligen säger Fredrik att han tränat Steffi fem gånger om dagen i en vecka, men bara tre minuter per gång. Alla hundar är dock olika och tar olika lång tid på sig att lära.

Hur mycket kan du om svamp?

Innan du ger dig ut i svampskogen är det viktigt att känna till vilka svampar som är giftiga eller inte. Hur bra koll har du egentligen på svamp? Här kan du göra vårt roliga svamp-quiz och testa dina kunskaper!

Här kan du se hela inslaget i Nyhetsmorgon där Fredrik Steen förklarar hur du lär din hund att hitta svamp.

Källa: Sveriges radio, Tv4 Nyhetsmorgon Foto: TT

LÄS MER: 

Svamp är superfood för minnet!

Vegansk blomkålsotto med kantareller

Quiz: Har du koll på allemansrätten?

Annons