Missarna nästan alla gör i duschen – får bakterierna att frodas

Dusch och kvinna med tvättsvamp.

Att duscha eller bada ingår i de flestas vardagsrutin. Men det finns några vanligt förekommande missar många gör när det kommer till att göra sig ren, menar WebMD som har listat några av dem:

5 vanliga myter om hygien som inte stämmer
1:03

Efter reklamen: 5 vanliga myter om hygien som inte stämmer

(1:03)

Slå på ljud

1. Duschar för ofta

Att duscha varje dag är det många som gör av ren vana och rutin. Men innan man kliver in i duschen eller sjunker ner i badkaret bör man ställa sig frågan om det verkligen behövs? Om man är svettig efter ett träningspass, eller rentav känner att det är dags för en dusch, är de så klart inga konstigheter.

Men faktum är att om man duschar eller badar för ofta tvättar man också bort goda bakterier och skyddande oljor som behövs för att huden ska må bra. Det i sin tur kan leda till att du blir torr och huden börjar klia. Huden mår bra av att exponeras för lite smuts, med betoning på lite, och bakterier, vilket också kan stärka immunförsvaret. Dessutom sparar du in på en massa vatten! Däremot är det viktigt att fortsätta tvätta händerna.

2. Använver fel typ av tvål

Att använda rätt tvål är också en detalj många kanske inte tänker på. Att gå loss med för mycket antibakteriell tvål till exempel kan döda hudens goda bakterier – vilket ger mer plats för onda bakterier, skriver WebMD.

Satsa i stället på en mild tvål, duschkräm och ansiktsrengöring med oljor i som är snäll och återfuktande för huden. Vid känslig hud eller eksem är det bäst att använda helt oparfymerad tvål.

Missen som nästan alla gör med tvättmaskinen: ”Här samlas massa skit”

3. Låter duschsvampen ligga kvar i blöt

Tvättsvamp hänger i duschen.

I tvättsvampen trivs bakterier och den bör därför bytas ut regelbundet. Plastvarianten helst varannan månad, och den organiska var tredje till fjärde vecka.

New Africa

Din följeslagare i duschen, tvättsvampen, bör också bytas ut mellan jämna mellanrum. I den ryms mycket bakterier, och det bästa är att hänga den på tork i ett annat rum än badrummet som inte är varmt och fuktigt efter duschen. Enligt WebMD bör tvättsvampen, av den organiska typen, bytas ut var tredje till fjärde vecka – och den i plastvarianten varannan månad.

4. Använder samma handduk för länge

Ett misstag många säkerligen gör är att inte tvätta sin handduk tillräckligt ofta. I en halvfuktig handduk kan allt möjligt gömma sig: bakterier, mögel, svamp och virus. Se därför till att tvätta handduken en gång i veckan, och häng upp den så att den kan torka ordentligt mellan duscharna. Om du är sjuk är det ännu viktigare att hålla handduken ren och fräsch.

5. Missar att tvätta duschmunstycket

Duschmunstycke.

I duschmunstycket gömmer sig mycket bakterier.

Cup Of Spring

Inte att förglömma: Duschmunstycket! Bakterierna stortrivs i de små fuktiga vattenstrålehålen. När du drar igång duschen kan bakterierna sprayas rakt ut i luften som du andas in, skriver WebMD. Det är svårt att bli av med dessa bakterierna helt, men det man kan göra är att tvätta duschmunstycket i kokande vatten för att försöka döda bakterierna. När du duschat klart, se också till att skaka ur så mycket vatten det går ur munstycket.

Därför blir kuddarna gula – så slipper du fläckarna

6. Tar inte bort plåstret

Om du har ett litet sår är det bäst att ta av plåstret när du duschar eller badar. Passa på att göra rent såret med varmt vatten och tvål, och sätt på ett nytt och fräscht plåster efter duschen igen när du är torr. Detta gäller mindre sår, om du har större sår ska du vända dig till din läkare för dusch-och badinstruktioner, skriver WebMD.

Kvinna smörjer in sig med bodylotion.

Bodylotion efter duschen eller badet hjälper att bevara och återfukta huden.

Prostock-studio

7. Smörjer inte in sig efter

Det bästa tillfället att fuktboosta sig med bodylotion är precis efter att du har torkat från duschen eller badet. Slurp och tack säger huden då!

Det här kan hända om du inte tvättar dina behåar tillräckligt ofta

Utvald läsning