QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Därför blir kuddarna gula – så slipper du fläckarna

06 okt, 2022 
AvAino Oxblod
gula kuddar
PExels, YOUTUBE.
Det är lätt att bli äcklad när det är dags att byta örngott och du ser hur huvudkudden börjat gulna. Tyvärr händer det alla kuddar som används tillräckligt länge – men det finns saker du kan göra år det. Så gör du för att slippa gula huvudkuddar, och det beror det på.
Annons

Hur renlig och hygienisk man än är så kommer sanningen fram när det där dags att bädda om sängen och byta örngott. Om du har använt samma huvudkudde ett tag så kommer du märka att den tappat sin tidigare klarvita färg, och börjat gulna av all användning. Trots att man såklart använder örngott, så påverkar huden och håret kudden med tiden.

Video: Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner tillBrand logo
Video: Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner till

Därför blir kuddarna gula

Det finns flera anledningar till att en huvudkudde kan gulna, men den främsta stavas svett. Alla människor svettas när de sover, om än i olika grad, och huvudet är inget undantag. Ju mer man svettas, desto mer fukt sjunker in i kudden genom örngottet, och bildar gula fläckar. Om du räknar på hur många timmar ditt huvud tillbringat på kudden det senaste året, så är det kanske inte så konstigt ändå att kudden inte ser helt ny ut längre.

Annons

Det är inte bara svett som gör att kuddarna gulnar, ditt hår kan också vara en bov i dramat – speciellt om du har fett hår eller ofta går och lägger dig med blött eller fuktig hår. Vissa typer av hudvård (eller smink, om du inte tvättar ansiktet före läggdags!) kan också fläcka kuddarna ytterligare med tiden.

Så får du bort fläckarna från kudden

Men vad kan man göra åt fläckarna? Ju längre de har funnits desto svårare kommer det vara att få bort dem. Att agera tidigt, så fort du märker första tillstymmelse till fläck eller gulnande, är A och O.

Att tvätta kuddarna två gånger om året är en bra början, oavsett om de ser fläckiga ut eller inte. Om du kan tvätta dem i tvättmaskin eller inte beror på vilka kuddar du har, så kolla på tvättråden på kuddens lapp. Går inte fläckarna bort kan du testa att använda galltvål. För riktigt envisa fläckar kan det också vara bra att attackera fläckarna med punktbehandling. Antingen tar du hjälp av fläckborttagningsmedel du kan hitta i butik, eller så blandar du en egen pasta av bikarbonat och vatten och låter verka på fläcken innan du tvättar kuddarna.

Andra tips för att undvika att kudden blir gul

  • Använd dubbla örngott
  • Köp eller sy ett kuddskydd
  • Om du har flera kuddar i sängen – varva vilken du har huvudet på när du sover.

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Se också: 6 saker du gör i vardagen som du genast borde sluta medBrand logo
Se också: 6 saker du gör i vardagen som du genast borde sluta med
Annons