FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Det här kan hända om du inte tvättar dina behåar tillräckligt ofta

25 aug, 2022 
AvAino Oxblod
S
Pexels.
Att använda samma behå en vecka i sträck är inget ovanligt för många kvinnor – men det är dags att tänka om.
Det här kan hända med din kropp och behå om du går för länge utan att tvätta det intima plagget.
Annons
TV: Smarta tvättknepen - med ättikaBrand logo
TV: Smarta tvättknepen - med ättika

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Se också: Så fyller du diskmaskinen på bästa sättBrand logo
Se också: Så fyller du diskmaskinen på bästa sätt

Vi vill kanske inte erkänna det, men för många kvinnor är det ingen självklarhet att byta behå efter varje användning. Trots att det inte rekommenderas att använda samma behå mer än två-tre gånger innan den ska tvättas, så har nog de flesta av oss slarvat med det både en och flera gånger.

Men nu är det kanske dags att tänka om och bli lite noggrannare med behå-hygienen – här är nämligen fyra saker som kan hända om du går för länge med samma behå.

Det bildas bakterier

Det är den äckliga sanningen: bakterier och mögel älskar fuktiga och instängda ställen, som områdena under dina bröst. Kombinationen av svett och hudens naturliga oljor kan bidra till att det växer mikrober, som tids nog kan få fäste i behån.

Annons

Bakterierna kan orsaka irriterad hud

Acne och finnar går inte bara att få i ansiktet – även resten av kroppen kan få finnar. Märker du att du börjar få utslag eller finnar i området kring dina bröst, där din behå sitter, då är det ett säkert tecken på att du borde byta behå oftare.

Ett annat förekommande problem som kan dyka upp om man har smutsiga behåar är skavsår kring bröstvårtorna.

Tvättar du kroppen regelbundet så är dock risken liten att drabbas av allvarliga hudinfektioner av din smutsiga behå.

Det kan lukta igenom kläderna

Precis som dina andra kläder så kan behåar börja lukta om de inte tvättas regelbundet. Den här lukten kan också slinka igenom dina andra kläder. Försvinner lukten inte av att du tvättar behån kan det vara värt att försöka använda ättika för att neutralisera odören.

Tyget förstör

Märker du att du får gula linjer inne i din behå så är det troligen avlagringar från svett, hudens naturliga oljor, deodorant, hudkräm och smuts. Den kroppsliga kemin kan också göra att tygerna missfärgas under vissa förhållanden. Behåar i mörkare tyger kan också få vita linjer – då handlar det ofta om salter från svett. Ser du sådana fläckar ska du direkt kasta din behå i tvätten.

Källa: Brightside.

Annons