HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

8 symtom på klimakteriet – och hjälpen som lindrar

15 mar, 2023 
Klimakteriet kan komma smygandes försiktigt – eller tvärtom, vända uppochner på hela tillvaron. Gynekologen Hilde Löfqvist listar vanliga symtom och ger tips på vad som kan lindra besvären.
Annons

För vissa kvinnor kan klimakteriet knacka på försiktigt, för andra gör sig symtomen ordentligt påminda. Hilde Löfqvist är gynekolog och läkare med djup kunskap om klimakteriet. Här berättar hon om vanliga besvär vid klimakteriet, vad de kan bero på – och vad som kan hjälpa att lindra symtomen.

8 vanliga klimakteriebesvär och vad du kan göraBrand logo
8 vanliga klimakteriebesvär och vad du kan göra

Symtom vid klimakteriet: Fysiska och mentala besvär

Fysiska besvär:

  • Svettningar
  • Vallningar
  • Hjärtklappning
  • Led-och muskelbesvär
  • Fysisk utmattning
  • Viktuppgång
  • Torra slemhinnor i underlivet
  • Ont vid samlag
  • Urinvägsbesvär

Mentala besvär:

  • Sömnproblem
  • Humörsvängningar
  • Oro och ångest
  • Mental utmattning, försämrat minne
  • Depression
  • Sexuella besvär och minskad lust
Gynekolog och läkare Hilde Löfqvist
Foto: Patrick Miller.

Besvära: Hormonella, psykiska eller fysiska?

Att få bukt på de olika besvären är ingen quick-fix, understryker Hilde Löfqvist. Först behöver man reda ut om symtomen har med hormonsvikt att göra – i så fall hjälper en hormonbehandling allra bäst.

Annons

– Men det kan vara flera påfrestningar samtidigt som inte går att bota med hormoner, såsom psykiska och sociala besvär.

Råd kring kroppsliga besvär

Här är några tips på vad som kan göras för att förbättra livet i klimakteriet när det gäller kroppsliga besvär:

Svettningar och vallningar:

När du plötsligt blir överhettad och svetten lackar i pannan finns det några saker som kan hjälpa för stunden – men även på lång sikt.

– Då hjälper fläkt, dusch, motion, ibland akupunktur, naturläkemedel, kosttillskott och det är viktigt med naturlig mat utan tillsatser. Men bäst hjälper östrogen och progesteron när det är hormonerna som sviktar.

Hjärtklappning:

Ett skenande hjärta kan upplevas obehagligt. Hilde Löfqvist tipsar om andning i nuet, men också vikten av att följa upp om hjärtklappningen håller i sig.

– Andas djupa och lugna andetag. Meditation är bra. Vid ihållande besvär behövs en utredning. Om det hänger ihop med hormonsvikt hjälper östrogen och progesteron.

Annons

Led- och muskelbesvär:

Ont i lederna eller bara stel? Oavsett vilket är Hilde Löfqvists tips att röra på kroppen.

– Vid led-och muskelbesvär är det mjuk träning, att hålla igång, massage – eller hormonbehandling med östrogen och progesteron om det är det som saknas.

Sexuella besvär:

Vid klimakteriet kan slemhinnorna bli torra, och vissa kan uppleva smärta vid samlag.

– Slemhinnorna i underlivet blir ofta torra och känsliga i klimakteriet på grund av hormonbrist. Hormongel, vagitorier, kräm eller ring i slidan är väldigt effektiva mot dessa besvär. En del av dessa hormonpreparat är dessutom receptfria. Det finns inga risker med en sådan behandling, säger Hilde Löfqvist och fortsätter:

– Om du lider av minskad sexuell lust, råder jag att du ska göra allt som gör att kroppsmedvetenheten ökar och vad kroppen mår bra av: massage, bad, sensibilitetsträning är bra. Det är viktigt att prata med din partner och få förståelse. Hormonbehandling kan hjälpa mycket bra.

Annons

Urinvägsbesvär:

Urinträngningar, urinvägsinfektioner, inkontinens är bekymmer som kan uppstå i klimakteriet.

– Urinvägsbesvär ökar i klimakteriet särskilt hos kvinnor med tidigare förlossningsskador och påfrestningar på bäckenbotten, och det kan bli värre när östrogen inte längre påverkar kollagen, alltså bindvävsstrukturen, tillräckligt, säger gynekologen och fortsätter:

– Den blir tunn och skör, och blöder lätt. Tarm-och hudbakterier sprider sig och kan ge urinträngningar, och infektioner förekommer.

Precis som vid sexuella besvär kan det hjälpa med hormonpreparat.

– Östrogen ökar de rätta bakterierna, alltså laktobaciller, och återuppbygger slemhinnan. På marknaden finns inget effektivare alternativ. Jag kan verkligen rekommendera hormonbehandling i slidan.

Mentala besvär vid klimakteriet

Mental utmattning:

När hjärnan har checkat ut och orken inte längre finns – se till att få tid för återhämtning.

Annons

– Vid mental utmattning behövs ”stress management”, säger Hilde Löfqvist och forsätter:

– Har du en obalans mellan återhämtning och prestation? Var försiktig! Ingen överansträngning. Tvärtom, det är viktigt att avstå från stimulerande aktiviteter som kan försämra tillståndet. Mindfulness, musik, yoga, meditation, promenader och återhämtning kan hjälpa.

Psykisk ohälsa:

Klimakteriet är ofta en känslig och sårbar fas i livet. Om du har haft depressioner innan klimakteriet, är det viktigt att vara extra uppmärksam nu.

– Mår du psykiskt dåligt så sök hjälp. Det finns möjlighet att både få samtalsterapi och medicinsk hjälp. Många gånger hjälper hormonterapi med östrogen och progesteron även mot psykiska besvär.

Sömnstörningar:

Att inte få tillräckligt med sömn kan sätta kroppen ur balans på många sätt. Sömnen är med andra ord viktig att prioritera, och det finns några saker att se upp för.

– Undvik skärmar, alltså blått ljus, kaffe, alkohol och andra stimulerande födoämnen, för mycket mat och fel mat på kvällen, upphetsande diskussioner, prestationer och likande på kvällen.

Melatonin, musik eller psykoterapi är metoder som läkaren och gynekolog räknar upp som kan hjälpa mot sömnrubbningar.

– Om sömnstörningar beror på att du vaknar hela tiden på grund av vallningar, så hjälper så klart en hormonbehandling med östrogen och progesteron bäst. Progesteron kan vara lugnande när den tas som kapsel på kvällen – och förhoppningsvis ger det dig en god natts sömn!

I klimakteriet och van att träna? Här är 3 träningstips för digBrand logo
I klimakteriet och van att träna? Här är 3 träningstips för dig
Annons