HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

5 tips för att vandra hållbart – och värna om vår natur

29 apr, 2021 
Vandrande fötter och eld vid tält.
När allt fler söker sig ut i den svenska naturen blir det viktigare att alla hjälps åt att ta hand om den. Här är några saker alla bör tänka på vi är ute och vandrar eller campar.
Annons
5 anledningar att vandraBrand logo
5 anledningar att vandra

Svenskarna semestrar i Sverige som aldrig förr. Och det är ju jättekul att människor upptäcker vad Sverige har att erbjuda, men en följd blev att nedskräpningarna ökade och även slitaget i våra nationalparker och på våra fjäll.

För att fler ska kunna njuta av den fantastiska svenska naturen behöver vi alla ta ansvar för den, och göra vad vi kan för att lämna så lite spår efter oss som möjligt.

Svenska turistföreningen delade några bra tips för ett mer hållbart vandrande i ett inlägg på Facebook, som vi gärna vill dela med oss av här:

5 tips för att vandra mer hållbart

1. Håll dig på spängerna

Spängerna finns inte bara till för att skydda dig från att bli blöt om fötterna där terrängen är lite knepig – det skyddar också marken från att trampas på. Därför är det bra om du håller dig på spången, även om den är lite sliten eller svajig – gå då försiktigt och dra ner på tempot istället.

Annons

2. Diska över mark

Vill du diska din kopp eller dina bestick innan du drar vidare? Ta med dig vatten upp och diska ovanför marken, istället för att diska direkt i en sjö eller bäck. Häll sedan ut diskvattnet på marken, så att inte smuts och kemikalier hamnar direkt i vattnet. Men du behöver ju inte hälla ut diskvattnet precis vid campingplatsen, ifall det kommer någon annan efter dig.

3. Ta med bajspappret

Tänker du också att "lite toapapper förmultnar väl"? Jo, det är sant, men det tar lång tid och är väldigt otrevligt för nästa vandrare att hitta. Använder du en våtservett i rumpan är det ännu värre för naturen och ska absolut inte lämnas efter dig. Ta med en plastpåse och lägg ALLT ditt skräp i, även ditt använda toapapper.

4. Respektera djur och natur

I naturen är du i djurens hem, och de blir lätt stressade om vi kommer för nära. Håll avstånd, både till fåglar, renar och andra djur. Och skrik inte. Du får plocka bär och svamp som inte är fridlysta, men undvik att bryta av grenar och plocka blommor bara för att. Ska du elda vid en eldplats och behöver bränsle – börja med att plocka grenar och kvistar från marken.

5. Ta med tillbaka

Utgå från regeln att det inte ska synas att du varit där. Bär inte med dig saker ut du inte vill bära tillbaka – allt skräp, matrester, toapapper, flaskor etc. ska du plocka med dig hem och slänga där det ska slängas. Det skadar heller inte om du plockar med dig andras kvarglömda skräp om du kan.

Behöver du hjälp att välja rätt vandringskängor?

Källa: STF Foto: TT

Annons