SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

Aktiv semester i Sverige: 12 äventyr – från vandring till vargsafari

08 apr, 2020 
Familj som cyklar dressin och paddlar kajak
Vill du semestra i Sverige men göra något alldeles nytt? Varför inte gå på bäversafari eller cykla dessin? Eller vandra i fjällen eller åka flotte på en älv? Här har vi samlat tolv spännande svenska äventyr!
Annons

5 anledningar att vandraBrand logo
5 anledningar att vandra

Det finns mycket fantastiskt att upptäcka i vårt avlånga land – vi har fjäll, älvar, urskogar och skärgårdar, och mycket annat.

Aktiv semester i Sverige: Bästa tipsen

Och den här vackra naturen går att njuta av på många olika sätt.

Att vandra är kanske det mest klassiska, men varför inte testa att göra det från hästryggen eller på en mountainbike ner för ett berg? Eller från en flotte du själv har byggt?

Har har vi samlat tolv magiska äventyr att uppleva på hemmaplan, de flesta på sommaren men även ett vinteräventyr. Vilken skulle du helst testa?

Paddla i bohusländska skärgården

Västkusten är ett paradis för kajakpaddling! Kosteröarna är till exempel Sveriges enda marina nationalpark, där du kan upptäcka 12000 olika arter i vatten och på land.

En bit söderut härifrån ligger Grebbestad med fina Pinnön och Otterön – här kan du med lite tur så syn på tumlare! Det finns även bra campingmöjligheter och även möjligheter för golfaren. En fin tur är också att paddla från Grebbestad till Fjällbacka som har mycket fint att erbjuda, bland annat i form av sandstränder och snorkelvänliga vatten.

Annons

Du kan även ta dig ut till Väderöarna med ett paddlingspaket och övernatta på Väderöarnas värdshus. Men se upp vid blåsigt väder!

Kajak kan du bland annat hyra på Upplevelsebolaget och Nautopp kajakcenter.

Glampa i Stockholms skärgård

Fejan Outdoor är ett kajak- och outdoorcenter i ytterskärgården, samt hem för Fejan Canvas Hotel. Här bor man i ett eget tält, utrustat med bland annat vedeldad spis för kalla nätter i slutet av sommaren. Tälten är försedda med terrass och placeringen bjuder på sjöutsikt och möjlighet till bad. I priset ingår middag som under högsäsong tillagas av en kock vid öppen brasa. Utanför högsäsong och på söndagar lagar man maten själv. I priset ingår även en frukostkorg som serveras utanför tältet på morgonen.

Platsen passar de som vill ta det lugnt och njuta av naturen, samt de som vill paddla. Landskapet gör att paddlingen passar såväl nybörjare som de som är mer rutinerade. Här kan du läsa mer om Fejan Outdoor.

Vill du glampa någon annanstans i Sverige? Här är fler förslag!

Vandra Jämtlandstriangeln

Signaturled Jämtlandstriangeln.
Jämtlandstriangeln är en riktig klassiker! Foto: Anette Andersson

Den klassiska vandringen Jämtlandstriangeln tillåter härlig vandring i de jämtländska fjällen, utan att du måste släpa på tält och stormkök. Under den tre dagar långa vandringen kan du välja att sova på de tre fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren, som också erbjuder mat i toppklass och möjlighet att proviantera inför nästa vandringsetapp. Vattnet kan du fylla på i varje vattendrag.

Annons

Njut av det vackra fjällandskapet, vandra genom björkskogar och över hängbroar, genom böljande landskap med vy av Sylarna. Sista dagen vadar du över ett vattendrav, och därefter går du på en gammal sjöbotten från den senaste istiden.

Här kan du läsa mer om Jämtlandstriangeln. Detta är en av Sveriges tolv signaturleder – här kan du läsa om de övriga elva!

Westernridning i skånsk nationalpark

Söderåsens nationalpark ligger i nordvästra Skåne. Varför inte upptäcka de vackra bokskogarna från hästryggen? Söderåsens turridning erbjuder halvdagsturer i parken på 4-5 timmar, inklusive närproducerad och ekologisk lunch.

Det finns turer för alla, från nybörjaren till den med god ridvana, och hästarna är stabila och godlynta haflingerhästar och nordsvenskar. Dessutom sker ridningen med bekväma westernsadlar!

Här kan du läsa mer om turridningen!

Klättra på klippor i Kebnekaise

Klättring är inte bara roligt – det är bra träning också! Obs, bilden visar bouldering.

En riktigt spännande upplevelse är klippklättring, om du aldrig testat det. Lär dig klättra upp för en bergvägg och prova att fira ner dig för samma vägg själv!

Annons

Den perfekta aktiviteten för dig som vill ha en spännande dag ute eller kanske en aktiv vilodag efter en lyckad toppbestigning av sydtoppen på Kebnekaise. Guiderna lär dig tips och trick för hur ska ska röra dig på klippväggen, men lär dig även baskunskaper som kanske blir starten på en framtida klätterhobby!

Kursen tar cirka tre timmar och kostar 550 kronor för Svenska Turistföreningens medlemmar. Läs mer här!

Klappa myskoxar i Härjedalen

Varför inte göra ett besök till Tännäs vildmarksby i Funäsfjällen i sommar? Här kan du förutom att vandra och paddla även se livs levande myskoxar!

Dessa urtidsdjur lever vilt i framförallt Grönland, Kanada och Alaska – men tack vare att de inplanterades i Dovrefjäll i Norge, där några lyckades rymma, har vi även fått några få djur på den svenska sidan. Lär dig allt om dess på Myskoxcentrum utanför Tännäs.

Mitt i Tännäs by ligger också Härjebrygg – Sveriges högst belägna ölbryggeri.

Annons

Timmerflotte på Klarälven

Bygg din egen flotte med stockar och rep och ge dig ut på ett tredagars äventyr på Klarvälven i Värmland! Det är en upplevelse som bjuder på både total avkoppling och en del problemlösning och skratt.

Det är framför allt vattennivån i älven som kan skapa olika förutsättningar, men även väder och vind har betydelse. Det är alltid lugnt strömmande vatten i älven, som flyter cirka 1–3 km/h, men även i de lugnaste vatten lurar hinder i form av stenar, sandbankar och bakvatten!

Två av nätterna sover ni i stugor, en natt i tält. Middagarna serveras vid lägerelden eller i stugan. Det finns flera olika paket att välja mellan, både kortare och längre. Du kan även paddla kanot eller gå på bäversafari!

Läs mer om timmerflottfärden här!

Simma med sälar i Piteå

Sälsafarit i Piteås skärgård börjar vid Renöhamn, sju kilometer utan för Piteå. Men båten M/B RENÖ åker ni sedan ut till de yttersta öarna i skärgården, där det finns både ren, älg och björn. Med lite tur får ni även syn på en havsörn!

Annons

Här ute ligger också stora grupper med gråsälar och solar sig på klipporna. Med våtdräkt, snorkel och cyklop simmar ni bort en bit från båten och sälarna börjar närma sig nyfiket – nu är ni på deras område.

Utflykten tar cirka fyra timmar och görs i juli och augusti.

Läs mer om sälsafarit här!

Vargsafari utan för Skinnskatteberg

Lär dig att spåra vargar, sov i tält på deras territorium och lyssna på deras ylande om natten. Chansen att faktiskt se de vilda vargarna är relativt liten, men det händer!

Under två dagar vandrar du till fots och åker van vissa partier. Lokala guider leder alla turer och lär dig allt om både skogen och dess invånare. Maten som serveras vid lägerelden på kvällen är från lokala restauranger.

Efter middagen blir det en timmes vandring i tuff terräng med pannlampa i ett försöka att komma närmare vargarna, utan att komma för nära, innan ni går tillbaka och övernattar i tält.

Läs mer om vargsafarit här!

Cykla dressin i Dalarna

Dressin i Dalsland, foto TT

Ta dig fram på gamla tågspår med hjälp av en dressin! Till exempel på gamla inlandsbanan i Vansbro. Du får underbara vyer av den svenska naturen och ett härligt äventyr som passar hela familjen.

Annons

Dressinturerna börjar vid Dalasågen, 3 kilometer norr om Vansbro. Sedan går färden på Inlandsbanan, längs en fridfull sträcka parallellt med älven och sjön. Sträckan är omkring 1,5 mil lång.

Längs med vägen kan ni stanna och sola och bada, grilla, spana efter bäver, fiska – eller varför inte gå rn matlagningskurs?

Läs mer om dressinäventyret här!

Cykla downhill i Åre

Tycker du om när det går snabbt kanske du gillar att cykla utförsåkning, eller downhill som det också kallas.

I Åre finns en bike park i världsklass, men hela 35 leder i olika svårighetsgrader. Här får du uppleva unik cykling i högalpin terräng med varierande åkning. Maximal fallhöjd är 853 meter – vilket förutom en rejäl adrenalinkick också innebär fantastiska vyer.

Här finns gott om variation i cyklingen, med karga kalfjäll, steniga stigar, rötter, snabba singletracks, maskinbyggda leder, naturlig old-school downhill och snabb axess med liftarna som lyfts i parkens unikitet.

Läs mer om downhill-cykling i Åre här!

Åk hundspann i Kiruna

Hundspann i Kiruna.

Vem har sagt att man bara kan äventyra i Sverige på sommaren? Vissa av landets bästa upplevelser upplever man bäst på vintern – som att åka hundspann i Kiruna!

Annons

Du tak till exempel testa på en 3-dagstur med boende på Arctic Gourmet Cabin. Turerna startar varje dag från kenneln och du kör ett helt eget spann.

Varje dag gör ni utflykter och får uppleva det vilda Lappland med Ylva Sievertsson, en av Sveriges främsta hundslädförare. På kvällarna serveras middagen i stugorna där ni bor, och det finns möjlighet att bada bastu och bubbelpool.

Läs mer om hundäventyret här!

Foto: TT, Instagram, Facebook

Läs mer:

Sveriges 12 vackraste vandringsleder

15 magiska spa-upplevelser i Sverige – stor guide!

Lyxvandra – 18 tips med guldkant på mat och övernattning

Annons