SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

7 natursköna platser att vandra dagsturer på i Sverige

27 maj, 2020 
Vandring vackra dagsturer i Sverige
Har du också blivit biten av vandringstrenden? Här är sju natursköna platser att semestra på, där du kan utgå ifrån och göra olika vackra vandringar varje dag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 anledningar att vandraBrand logo
5 anledningar att vandra

Vill du ha en enklare och lite mer bekväm vandringssemester kan du välja att utgå från ett och samma boende och gå dagsturer. Kanske bor du redan nära en vandringsled? Eller så väljer du ett boende i närheten av en vandringsled med många etapper – på så sätt har du möjlighet att prova på olika typer av vandring, från dag till dag.

Du kan på så sätt också välja hur bekvämt du vill ha det när du kommer tillbaka från dina turer. Om du vill bo lite enklare i till exempel stuga och sköta matlagningen själv. Eller om du vill passa på att ha det bekvämare på kvällarna och få maten serverad på hotell innan du kryper ner i en bekväm säng efter en dags äventyr.

7 vackra platser med natursköna dagsturer

Välj ett vandringsområde du är nyfiken på och leta sedan upp din typ av boende i närheten. Det finns många vackra områden runt om i hela Sverige att välja på. Här är sju platser med många vackra dags-vandringsalternativ.

1 Österlenleden i Skåne

österlenleden skåne

På sagolikt natursköna Österlen i Skåne finns över 100 kilometer vandring med utgångspunkt i Ystad. Förutom vacker och omväxlande natur kan du uppleva platser med spännande kulturhistoria på vägen, och bada i havet. Välj mellan dagsturer i flackare etapper eller i något tuffare terräng.

Annons

Boende: Välj mellan att hyra hus eller stuga på Österlen eller bo på B & B eller hotell i närheten av Ystad.

2 Åkulla bokskogar, Hallandsleden

Magiska bokskogar hittar du längs med Hallandsleden om du väljer att stanna till vid Åkulla bokskogar. Här finns förutom Hallandsleden även flera markerade, kortare vandringar längs med stigar. Här vandrar du i kuperad terräng genom naturreservat och längs med fina sjöar.

Boende: Här finns alla typer av boenden – stugor, hotell, vandrarhem, B & B, camping …

3 Sörmlandsleden från Stockholm och söderut

Om man utgår från Stockholmsområdet så kan man lätt ta sig till till olika dagsetapper längs med en av Sveriges längsta vandringsleder. Det finns flera sträckor som man når, och tar sig hem ifrån, med buss, pendeltåg eller tunnelbana. Välj mellan sträckor på allt ifrån 6,5 kilometer upp till 26 km i omväxlande landskap – både genom vildmark och stadsmiljö. Totalt har Sörmlandsleden 62 etapper och många extraslingor därtill.

Annons

Boende: Antingen väljer du att bo i Stockholmområdet, eller söder om Stockholm, eller så väljer du ett hotell eller vandrarhem längs med leden som sträcker sig från mitten av Stockholm, via Södertälje, Katrineholm, Nyköping …

4 Siljansleden, Dalarna

vandra siljansleden dalarna

Om du vill vandra i Dalarna passar Siljansleden perfekt, den går bland annat genom Leksand, Orsa, Rättvik och Mora och runt Siljan och Orsasjön. Här är lätt att hoppa på leden där det passar. Gå förbi sjöar, på gamla fäbodstigar, i vildmark, genom barrskog och myrmark. Etapperna är mellan 12 och 25 kilometer och totalt är leden 52 kilometer.

Boende: Bo i stuga, på vandrarhem eller på camping i närheten av leden.

5 Höga Kusten-leden, Ångermanland

Höga Kusten-leden går från Hornöberget vid Ångermanälven till Varvsberget i Örnsköldsvik och är uppdelad i 13 delar. Här får du uppleva allt ifrån skärgård och storslagna vyer till att gå mellan höga bergväggar och över klapperfält. Olika etapper bjuder på olika utmaningar.

Annons

Boende: Här finns charmiga stugbyar, enklare vandrarhem och hotell eller fina tältplatser för den delen – om du vill bo lite enklare.

6 Edsåsdalen, söder om Åre

Edsåsdalen, söder om Åre har många kortare etapper att välja på som passar både familjer och mer vana vandrare. Det finns planare sträckor men även fjälltoppar att bestiga. Här hittar du lugn, mysig och gemytlig atmosfär.

Boende: Här kan du kan bo på fjällstation, i lägenhet, hotellrum, vandrarhem eller hyra en stuga.

7 Abisko, Kebnekaisefjällen

vandra i abisko

Nära på högst upp i Sverige kan du ge dig på riktig fjällvandring med olika mål kring Abisko. Dels kan du följa Kungsleden en bit. Och sommartid går det dessutom att ta linbana upp till STF Aurora Sky Station och vandra därifrån, även i midnattssol om du vill ha en naturupplevelse utöver det vanliga. Andra utflykter kan ta dig till marmorbrott, på blomsafari, till vattenfall och mycket annat.

Boende: Här bor man enklast på STF Abisko Turiststation som har både hotell, vandrarhem och stugor. Det finns även en del tältplatser här.

Psst! Packa rätt för din dagsvandring – ta med:

 • Vatten, gärna två liter (om det inte går att fylla på längs med vägen)
 • Termos med varm dricka
 • Något gott att äta, för flera tillfällen under dagen
 • Skavsårsplåster
 • Första hjälpen-kit
 • Extra strumpor
 • En bra ryggsäck att bära allt i, med regnskydd till
 • Regnkläder
 • Sittunderlag
 • Powerbank till mobilen, och mobilen förstås
 • Kompass
 • Kniv

Foto: TT

LÄS MER:

Ut och vandra: Bästa vandringslederna och prylarna du behöver

Nybörjare på vandring? Så kommer du igång!

12 anledningar att börja vandra – därför ska du ut och gå

Annons