SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Ska du ut och vandra? Så väljer du rätt vandringskängor

09 jul, 2021 
välj rätt typ av vändringskängor
Funderar du vilka vandringkängor som passar dig bäst? Det här är vad du ska tänka på för att välja rätt kängor för DIG.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Prylarna du måste packa till vandringsresanBrand logo
Prylarna du måste packa till vandringsresan

Det finns en mängd olika typer av vandringskängor att välja bland och det är inte alltid lätt att hitta rätt. Vad för typ av känga du behöver beror förstås på vad för typ av vandring du ska ägna dig åt.

Välj vandringskänga efter terräng, grepp och komfort

Om du ska gå i kuperad terräng behöver du till exempel en kraftigare känga, gärna med högre skaft så att du får ordentligt stöd.

Går du på jämnare mark kanske du istället vill ha en lättare känga. Och så beror det förstås också på vilken årstid du är ute och går.

Sulans grepp är också viktig att tänka på. Är det halt, är det grusigt, hur bra fäste behöver du få med dina skor?

Oavsett vad du ska ha för vandringskängor så tänk på att lämna lite extra plats för dubbla sockor, eller för fötterna som svullnar när du är ute och går. Tänk också på att gå in skorna hemma, innan du ger dig ut på längre turer.

Annons

Hur väljer jag rätt vandringskängor?

Du funderar på vilken terräng du framför allt kommer att röra dig i och väljer efter det och efter vilket material och vilken stabilitet du föredrar. Men viktigast är att hitta skor du tycker är sköna att gå i!

vilka vandringskängor ska man gå i?

Ta hänsyn till hur dina fötter ser ut – har du breda fötter, långa fötter, höga fotvalv, höga vrister …? Fundera också på om du sväller lätt om fötterna och välj skor som du får plats i även när det händer.

Vad ska jag välja för stabilitet i vandringskängan?

Hur stabil sko du vill ha eller behöver beror dels på terrängen du ska gå i och dels på dig. Här finns det en mängd olika varianter att välja på och du vill hitta en sko som är tillräckligt stabil men även skön att gå i och som även möter dina andra krav.

Annons

Vilket material på vandringskängan ska jag välja?

Vill du ha en väldigt lätt vandringskänga så är syntetmaterial bättre. Men de är i regel inte lika stabila som till exempel vandringskängor gjorda av läder. Läderkängor ger ofta bra stöd men är tyngre att gå i.

bästa vandringsskon

Vad finns det för olika typer av vandringskängor?

Det finns många olika varianter, här är några av dem:

  • Vandringsskor, som är låga och utan skaft, är gjorda för dagsturer och långpromenader i varmare väder.
  • Dagturkängor brukar man kalla lättare vandringskängor som ofta inte är så stabila. Den brukar mer användas som en allroundsko i vardagen men går också bra att använda på dagsturer i lättare terräng. Skaftet är i regel lågt till medelhögt.
  • Vandringskängor är stabilare kängor som har mellanhögt till högt skaft för att ge bra stöd och support till anklarna. Sulorna är ofta högre och kängorna är ofta grövre i sulan och förstärkta på ställen som slits mest.
  • Skalkängor kan vara svårt att få tag på men det är som en ytterkänga som man väljer foder till själv. Skalet är i läder och fodret är ofta gjort i material liknande neopren.

Så ska en vandringskänga kännas på foten

Vandringskängorna ska sitta tajt på foten men utan att klämma åt. Du ska kunna röra ordentligt på tårna och få i en extra socka vid behov. Lämna 1,5 cm längst fram, fötterna brukar svälla av värme och vandring.

Har du för tajta skor kan du lättare få problem med allt ifrån blånaglar till skavsår.

Foto: TT

Annons