SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Vad är normalt blodsocker? Här är värdena du ska utgå ifrån

18 mar, 2021 
Glukosmätare, grönt äpple, insulinspruta och diabetesmedicin.
Är ditt blodsocker för högt eller för lågt? Kanske har du diabetes eller prediabetes och vill hålla bättre koll på P-glukoset. Här kan du läsa om vad som räknas som normalt blodsocker.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tidiga tecken på diabetesBrand logo
5 tidiga tecken på diabetes

När vi pratar om blodsocker menar vi glukos i blodet. Glukos, som även kallas druvsocker, är energin som kroppen tar upp från maten och som via blodet går till cellerna. För att cellerna sedan ska ta upp glukoset krävs hormonet insulin.

Den som inte kan producera tillräckligt mycket insulin kan inte ta upp glukoset från blodet, vilket leder till att koncentrationen i blodet stiger – du får högt blodsocker. Det är det som händer den som har diabetes, med tidiga symtom som törst, ökad urinmängd och trötthet

Hjärnan måste få glukos

Men en diabetiker kan också få allvarliga blodsockerfall, akut hypoglykemi, med symtom som svettningar, hjärtklappning, förvirrning, synstörningar och kramper. I värsta fall hamnar personen i koma.

Hos friska människor har kroppen ett sätt att se till att det alltid finns lite glukos i blodet, även när vi inte ätit på ett tag. Som när vi sover. Då frisätts glukos som lagrats i musklerna. Att vi behöver ha glukos hela tiden beror på att hjärnan behöver det för att fungera.

Annons

Hur mäter man blodsocker?

Blodsockret mäts ofta under en hälsoundersökning, framförallt om det handlar om en diabetesutredning. Det gör med ett blodprov. När man mäter blodsockret använder man enheten millimol per liter (mmol/L).

I blodprovet mäter man sedan glukoshalten i blodplasman. Man kan även mäta glukosen i hela blodet, utan att separera plasman från blodkropparna, men då blir värdet cirka 10 procent lägre. Sedan 2004 mäter vi i Sverige alltid glukos i plasma.

Blodsockervärdet kallas P-Glukos.

Vad är normalt blodsocker?

Viktigt för svaret på den här frågan är hur tätt inpå blodsockerprovet du ätit. Du kommer att ha högre blodsocker om du åt nyligen jämfört med om du tar provet på fastande mage. Fastevärde för P-Glukos kallas ibland fP-Glukos.

Normala värden för fP-Glukos är mellan 4-6 mmol/L.

Har du inte fastat kan det vara normalt med P-Glukos upp till 8,7 mmol/L.

Högt blodsocker

Om dit fP-Glukos är 7,0 mmol/L eller högre vid flera mättillfällen kan det tyda på att du har diabetes.

Annons

Om ditt P-Glukos är 12,2 mmol/L eller högre är det sannolikt att du har diabetes.

Det finns även andra saker som kan orsaka högt blodsocker, som kraftiga infektioner, hjärtinfarkt eller sjukdomar på binjurar eller bukspottskörteln.

Lågt blodsocker

Om ditt P-Glukos ligger under 4 mmol/L eller lägre anses det vara onormalt lågt blodsocker.

Det drabbar ofta diabetiker och kan bero på antingen att man tagit för mycket av sina mediciner, eller att man har tränat hårt utan att äta tillräckligt innan.

Källa: 1177, Diabetesförbundet, Diabeteshandboken.se Foto: TT

Annons