Experten: Därför är diabetes en risk vid covid-19

Person tar insulinspruta.

5 tidiga tecken på diabetes
Slå på ljud

Diabetiker är en riskgrupp vid covid-19 – men det är fortfarande oklart hur pass allvarligt coronaviruset är för personer med diabetes.

Statistik från Italien visar till exempel att ingen med typ 1-diabetes har avlidit i Covid-19, uppger Diabetesförbundet. Men siffror från det svenska intensivvårdsregistret visar att 1 av 4 som intensivvårdas just nu (15/4) har diabetes.

Hur påverkar covid-19 diabetes?

Att diabetes räknas som en risk vid covid-19 beror på i huvudsak på två anledningar, uppger Petra Rizvi, projektledare vid Diabetesförbundet, för MåBra:

  1. Svårigheten att behålla ett stabilt blodsocker vid infektion och hög feber. Samma som kan inträffa vid alla infektioner och vid varje influensa. Det är oftare ett problem vid typ 1 diabetes då insulin måste tillföras utifrån och att det är svårt att beräkna doser. Personer med typ 2 diabetes har insulinproduktion kvar även om man behandlas med insulin. Det gör det ofta lättare att hålla nivån på blodsockret.
  2. Det andra skälet är att en av komplikationerna till diabetes är hjärt- kärlsjukdom, såsom hjärtsvikt, kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke. Ofta är dessa komplikationer kopplade till ålder, antal år med diabetes och hur blodsockerkontrollen har sett ut. Sammantaget gör det att den med typ 2 diabetes oftare har dessa komplikationer.

Därför intensivvårdas diabetiker för covid-19

Petra Rizvi poängterar att risken, som alltid, måste bedömas från person till person.

Varför så pass många av de intensivvårdade har diabetes vet hon inte, om det till exempel handlar om att många äldre har diabetes typ 2.

– Vi har inte fått svar på det, men troligast är det kombinationen med andra faktorer/komplikationer som gör att de vårdas på intensiven.

Läkaren om diabetes vid corona

Torsten Olbers, överläkare och professor i kirurgi vid Linköpings universitet, säger till Svenska Dagbladet att alla diabetiker troligen inte tillhör riskgruppen.

– Till exempel en helt välfungerande typ 1-diabetiker som är normalviktig har sannolikt inte en större risk, säger han.

Däremot bör personer med svårare former av diabetes – särskilt i kombination med ytterligare riskfaktorer som hög ålder och hjärt- och lungproblem betraktas som en riskgrupp, anser han.

Foto: TT

Coronaviruset: Är astma en riskfaktor? Så säger experten

Hjärtsjuk? Det här behöver du veta om corona och covid-19

Här är de grupper som drabbats värst av corona i Sverige

Senaste nytt om coronakrisen

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning