Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Studie: P-piller minskar risken för flera cancerformer

18 dec, 2020 
kvinna håller karta med piller i händerna
P-piller kan skydda mot både livmoderkropps- och äggstockscancer, visar en ny svensk studie. Den skyddande effekten finns kvar även efter att man har slutat med p-piller.
Annons
7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

Ungefär två procent av alla kvinnor drabbas någongång av livmoderkropps- eller äggstockscancer. Äggstockscancer upptäcks oftast sent när den redan hunnit spridit sig till andra delar av kroppen. Det är därför en av de dödligaste cancersjukdomarna. När det gäller livmoderkroppscancer är dödligheten låg, om den upptäcks i tid.

P-piller förknippas mest med negativa bieffekter, som en ökad risk för blodpropp och bröstcancer. Men det finns också fördelar, visar ny svensk forskning.

Se ocksåunikt p-piller slut i hela Sverige.

P-piller minskar risken för cancer i minst 30 år

I den svenska studien tittade man på 250 000 kvinnor. Man jämförde sedan förekomsten av bröst-, äggstocks- och livmoderkroppscancer mellan kvinnor som använt p-piller och de som aldrig använt p-piller.

– Det var tydligt att kvinnor som använt p-piller hade en mycket lägre risk att utveckla både äggstocks- och endometriecancer. Risken var fortsatt lägre, även efter att kvinnorna slutat med p-piller, säger Åsa Johansson vid institutionen för immunologi, genetik och patologi på Uppsala universitet, i ett pressmeddelande. Hon är en av forskarna bakom studien.

Annons

När man tittade på vad som hade hänt 15 år efter att kvinnorna slutat med p-piller, var risken att drabbas fortfarande halverad.

– Vi kunde se att den skyddande effekten kvarstod i över 30 år, säger Åsa Johansson.

P-piller ger liten ökning för bröstcancer

Flera tidigare studier har visat att p-piller kan ge en viss ökad risk för bröstcancer. Men i den nya studien var sambandet inte lika tydligt.

– Vi kunde endast se en svagt ökad risk för bröstcancer hos kvinnor som använt p-piller och den ökade risken försvann redan några år efter att de slutat, säger Åsa Johansson till forskning.se.

Ungefär 80 procent av alla kvinnor i Västeuropa har använt p-piller någon gång under sitt liv.

Foto: TT

Läs mer:

Symtomen på äggstockscancer alla kvinnor bör känna till

Sissi överlevde livmoderhalscancer – nu vill hon få fler att ta cellprov

10 frågor och svar om cancer i underlivet

Annons