SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Trött eller sjuk? Här är huskurerna för dig!

08 jun, 2013 
Börja våren med en stärkande naturkur! Du kan enkelt göra egna huskurer mot allt från stress och huvudvärk till förkylning och pms.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Naturens gröna blad är sprängfyllda med näring och hälsosamma ämnen just nu. Med enkla medel kan du blanda till en växtdrink som lindrar trötthet, värk, pms eller magproblem – och som stärker ditt immunförsvar.

Örter är effektiva verktyg i vår hektiska vardag. De är bra för immunförsvaret, blodcirkulationen och vår matsmältning. Och de ger oss ett glatt sinne, säger örtterapeuten Lisen Sundgren, som särskilt vurmar för den näringsrika nässlan som hon kallar örternas konung.

– Den är ful och sticks men om man bara vet hur man ska plocka den får man hundrafalt tillbaka, säger hon.

I nya boken Lisens gröna värld delar hon med sig av tips på hur man kan använda våra vanligaste växter i mat, smoothies, teer och kryddblandningar. Ett tips är att göra en egen nässeldetox inför sommaren:

Börja morgonen med en nyttig nässelshot och drick flera koppar utrensande nässelte under dagen. Då får du snabbt upp dina blodvärden, får fin hy och starka naglar.

Annons

– Kroppen har en fantastisk förmåga att rensa ut det den inte behöver på egen hand, men du kan hjälpa den lite på traven, säger Lisen Sundgren.

Gröna drinkar är ett enkelt sätt att få i sig mängder av klorofyll, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Använd det som växer omkring dig och blanda det med säsongens grödor!

Här är några utvalda drinktips hämtade från boken, fler recept hittar du i MåBra nr 5!

Drink mot depp

Orolig, nervös, stressad, trött, överansträngd eller nedstämd? Citronmelissen hjälper mot spänningshuvudvärk, nedstämdhet och lugnar vid sömnbesvär på grund av oro. Den är även bra mot virus, infektioner och för matsmältning och illamående, om den kombineras med mynta. Den lugnar magen och lindrar vid magsår och katarr om den kombineras med kamomill. Gör en grön drink med citronmeliss genom att koka upp vatten med en näve citronmelissblad. Söta med lite honung. Du kan också hacka ner bladen i en frukt- eller grönsallad.

Annons

Avstressande med rosor

Blanda 5 dl vatten, 2 tsk färsk eller 1 tsk torkad citronmeliss, 2 färska eller ½ tsk torkade rosenblad. Koka upp och låt dra. Drick tre koppar om dagen vid behov.

Lindblom & kamomill mot värk

Lindblom och kamomill är lugnande och kramplösande örter som får dig att komma till ro.

Blanda 5 dl vatten, 1 tsk färsk eller ½ tsk torkad kamomill, 2 färska eller 1 tsk torkade lindblomsklasar, 2 tsk färsk eller 3 tsk torkad citronmeliss. Koka upp och låt dra. Drick tre koppar om dagen vid behov.

Fler tips!

Vitlök, ingefära och honung är bra att ha hemma i förkylningstider. Här är några beprövade huskurer mot envis snuva och värk – fyll på med dina egna tips!

Läs mer: Förkyld? Här är bästa huskurerna!

Med rätt kost ökar du chansen att hålla bakterieangrepp och virusattacker på avstånd!

Missa inte: Håll dig frisk i vår – med bästa huskurerna!

Det behöver inte kosta en förmögenhet att få skimrande hud eller vackert hår. Här är massor av huskurer som ger hud, kropp och hår en rejäl uppfräschning!

Vi visar hur: Skönhetskurer som du fixar hemma – gratis!

 

AV: Margaretha Eldh

BILD: Thinkstock

 

Annons