HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Slipar ned tänderna permanent – för att få ett "Hollywood-leende"

09 mar, 2023 
paow med vampyrtänder och en annan kvinna med perfekt vit tandrad

Hollywood smile är behandlingen som går ut på att slipa ned de riktiga tänderna till små piggar – "vampyrtänder" som de kommit att kallas – för att i stället sätta in fasader eller kronor. Detta för att åstadkomma det "perfekta" leendet. MåBra har pratat med tandläkaren Lars Armbäck på Smile Tandvård om riskerna med det otäcka ingreppet, som utförs i allt större utsträckning, framförallt av unga influerare.

Annons

I en undersökning utförd av Smile Tandvård svarade hela 76 procent av 1600 tillfrågade att de skulle vilja göra en tandblekning. Var femte person var också intresserad av att göra så kallade skalfasader. På svaret varför man önskar göra denna justering så svarar hälften att de är missnöjda med hur deras tänder ser ut.

Så håller du tänderna friska längreBrand logo
Så håller du tänderna friska längre

Bleka tänderna hemma allt vanligare

Inte är det kanske konstigt att allt fler, ibland lite tveksamma, produkter och behandlingsmetoder slår igenom på marknaden – inte sällan marknadsförda på sociala medier av offentliga personer/influencers. Det rör sig ofta om olika kit för tandblekning hemma, "whitening strips", blekande krämer eller svart kolpulver.

Det senaste året har vi också kunnat se en ökning av ett ingrepp som tar det hela steget längre. När man utför behandlingen "Hollywood smile", bleker man inte bara tänderna – utan slipar helt ned de egna tänderna till små "vampyrtänder" för att sätta dit konstgjorda "perfekta" tänder. Nu varnar svenska tandläkaren för ingreppet.

Annons

Vad är Hollywood smile för något?

– Detta är ingen ny behandling. Ursprungligen är ett Hollywood-leende en tandbehandling som förvandlar ditt leende till ett som passar för den stora skärmen, därav namnet. Metoden i sig fanns redan på 30-talet. Ofta är ett Hollywood-leende ett perfekt leende och innebär helt vita tänder, raka och välformade tänder. Detta kan innebära behandling fasader, kronor, tandreglering, blekning och även andra kosmetiska ingrepp, säger Lars Armbäck, tandläkare hos Smile Tandvård.

Billigt men riskfyllt att göra ingreppet utomlands

Behandlingen finns i Sverige, men många väljer att åka till kliniker utomlands – troligtvis för att man då kan komma ner mycket i pris. Exakt hur mycket varierar från klinik till klinik, men det kan röra sig om ungefär halva priset.

Tandläkare Armbäck tycker att man ska tänka efter noga innan man gör ingreppet eftersom det är irreversibelt – och långt ifrån riskfritt.

Annons

– Att slipa ned sina friska tänder är en mer eller mindre permanent åtgärd. Och vid nedslipning för att göra en krona kan pulpan i tanden ta skada. Man kan få besvärande ilningar och smärta och i värsta fall kan tanden behöva rotfyllas. Dessutom har fasader och kronor en begränsad livstid och kommer att behöva repareras eller bytas ut.

Behöver byta ut fasaderna var tionde år

När Lars säger "mer eller mindre permanent", menar han att jobbet kommer att behöva göras om, eftersom käken och tänderna ändrar på sig under hela livet. Har man gjort skalfasader som ung kan man räkna med att behöva göra om dem ungefär var tionde år. Det blir också lättare att få karies eftersom emaljen är bortslipad.

– Jag tror att dagens fokus på utseende och att passa in i en given norm och denna norm är den som sprids i sociala medier är en stor orsak och vi söker ”quick fix”. Om man är missnöjd med sina tänder skulle jag rekommendera att börja med att bleka sina tänder. Man kan även förändra utseende med att lägga på plast utan att slipa ned och dessutom flytta tänder med så kallade Aligners (genomskinliga tandskenor).

Före- och efterbilder Hollywood smile

En som varit väldigt öppen med sitt ingrepp är influencern Paulina 'Paow' Danielsson. Så här såg hennes tänder ut innan och efter ingreppet, samt direkt efter nedslipningen av de egna tänderna. Bilderna skärmdumpade från hennes Instagram @kattpaow av Nyheter24.

Nedslipade vampyrtänder
Nedslipade s.k "vampyrtänder". På dessa fastsätter man kronor och/eller fasader.
Foto: Instagram/kattpaow.
paulina danielssons tänder innan och efter ingreppet hollywood smile
Paulinas tänder före och efter behandlingen. Foto: Instagram/kattpaow.

Och så här kan en före- och efterbild från en klinik i Turkiet se ut.

Annons