HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Kaffefläckar på tänderna – 8 sätt att undvika missfärgning

24 jan, 2023 
Splitbild: Kvinna är orolig för missfärgade tänder och två kaffe med mjölk med sugrör i
Kaffe är gott, uppiggande och kommer i lagom mängder med en rad hälsofördelar. Men drycken kan vara slitsam mot tändernas emalj och leda till missfärgningar. Sajten Livestrong har listat åtta tips på hur du bäst undviker kaffefläckar på tänderna.
Annons

Kaffe innehåller ämnet tanniner (garvsyra reds. anm) vilket tillsammans med dryckens mörka färg kan orsaka fläckar på tändernas emalj, förklarar tandläkarna Jennifer Osei-Fosu och Tina Saw för sajten Livestrong. Där ger de också sina bästa knep för att undvika missfärgade tänder:

7 saker som din tandläkare stör sig påBrand logo
7 saker som din tandläkare stör sig på

1. Dra ner på kaffekopparna

Kanske ett tråkigt men ändå relevant tips om man vill minska risken för missfärgningar. Att hålla dig till max två koppar kan göra skillnad för tänderna, säger tandläkaren Jennifer Osei-Fosu till Livestrong. Ett annat tips för att undvika kaffefläckar är att dricka kaffet i ett svep, i stället för att gå och sippa på det under hela dagen.

2. Använd sugrör mot missfärgning

Med ett sugrör undviker man att kaffet kommer i direkt kontakt med tänderna, och på så sätt kan det minska missfärgning. Sugrör går bra till både varmt och kallt kaffe, och är ett effektivt sätt att undvika kaffefläckar på, säger tandläkaren Tina Saw till sajten.

3. En skvätt mjölk i kaffet hjälper mot fläckar

Kaffe med mjölk och med sugrör.
Att dricka kaffe med mjölk i, och med sugrör är ett bra och effektivt sätt att undvika kaffefläckar på.

Svart kaffe är starkt och färgar tänderna mer än kaffe med en skvätt mjölk i gör. Oavsett om det är mjölk, havremjölk eller sojamjölk i, så kommer det att bli mildare för tänderna och minska risken för svåra missfärgningar.

Annons

4. Vänta med tandborstningen

Det kan vara frestande att borsta tänderna efter en kopp kaffe. Men enligt tandläkaren Tina Saw ska man vänta minst en halvtimme innan man borstar tänderna.

– Kaffe kan vara frätande, och att borsta tänderna direkt efter kan vara skadligt för emaljen. Saliven måste få tid på sig att hinna skydda tänderna från den här syraattacken. Du kan fortfarande få bort bruna fläckar på tänderna trots att du borstar tänderna efter en stund, säger tandläkaren till Livestrong.

5. Investera i en eltandborste

Enligt tandläkarna i artikeln är det värt att investera i en eltandborste. De är effektiva mot svåra fläckar och hjälper till att hålla tänderna vita. Extra effektiva är tandborstarna med vibrerande eller roterade borsthuvud. Men som tidigare nämnt, vänta minst en halvtimme innan du borstar loss.

6. Skölj rent efter du har druckit kaffe

Att skölja med vatten efter kaffe, te eller rödvin hjälper mycket för att minska missfärgningar på emaljen, säger tandläkaren Jennifer Osei-Fosu. Det här kan man göra direkt efter man har druckit kaffe – i väntan på att borsta tänderna om man så vill.

7. Tandtråd varje dag är effektivt mot kaffefläckar

Kvinna använder tandtråd.
Flossa loss och motverka missfärgade tänder.

Kör du inte redan tandtråd är det dags att börja, uppmanar tandläkarna i artikeln. Att köra med tandtråd varje dag är effektivt för att få bort kaffet som letat sig in i tandvrårna – och dessutom är tandtråden plackens värsta fiende.

8. Borsta tänderna och sköt om din munhygien

Till sist ett riktigt tandläkartips: Borsta tänderna två gånger om dagen, i minst två minuter. Se till att du sköter om din munhygien ordentligt, och gå till tandläkaren – på så sätt kan de också se och följa upp hur det ligger till med kaffefläckarna på tänderna.

Annons