FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Stressfri – med expertens 12 bästa återhämtningsknep

07 mar, 2019 
Kvinna återhämtar sig i naturen och sträcker på kroppen för att slappna av.
Det kan vara tufft att komma tillbaka efter en stressig period — särskilt om den lett till att man bivit sjuk. Här ger MåBra:s stresscoach sina bästa tips hur man får återhämtning som läker kropp och själ.
Annons

Allt fler människor blir sjuka av stress. På tio år har antalet stressrelaterade sjukskrivningar fördubblats i Sverige, enligt Försäkringskassans statistisk från våren 2018. Och de allra flesta som drabbas är kvinnor.

Lösningen stavas återhämtning. Både om man vill undvika att bli sjuk av stress och om man vill komma tillbaka efter en sjukskrivning för stressrelaterade problem.

Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattningBrand logo
Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattning

”En av de absolut viktigaste åtgärderna för att minska stressen, både privat och i arbetslivet, är att lägga in tid för återhämtning. Alla kan köra på i 180 under en begränsad tid, men till slut håller det inte längre. Du behöver både kortare och längre perioder av vila,” skriver MåBra:s stresscoach, Caroline Norbelie, på sin blogg.

Annons

Här är hennes bästa tips hur man kommer i balans efter att ha varit sjuk av stress:

Bli av med spänningarna i kroppen

Du måste häva den spänning du har i kroppen och det kan vara svårt att lyckas med det på egen hand. Inom den alternativa vården finns flera behandlingar som hjälper. Både akupunktur och osteopati kan hjälpa kroppen att varva ned och slappna av.

Yoga bort stressen

Prova Mediyoga eller Yinyoga — två avslappnade och prestigelösa yogaformer. ”Från att innan yogapasset vara på dåligt humör, stressad eller bara lite allmänt sur blir jag till en helt ny människa. Som pånyttfödd”, skriver Caroline Norbelie om hur hon känner det.

Sök proffshjälp för att hitta dig själv

Sök hjälp hos en psykolog, terapeut eller coach. Att drabbas av utmattning är ett trauma som påverkar dig på djupet. Du kanske inte längre känner igen dig själv.

Låt lediga dagar vara vilodagar

Se inte helgerna som två dagar, vilka som helst. De ska vara vikta för återhämtning. Det är inte meningen att du ska svara på jobbmejl och planera veckan som kommer. Det kan du vänta med till söndag kväll, när eventuella barn gått och lagt sig. Samma gäller för semestern — inget jobb!

Annons

Tanka lugn och harmoni i naturen

Bege dig ut i naturen. Den har läkande kraft. Hinner du inte? Tänk på att det räcker med att tanka dagsljus för att få en hälsoboost. Så se till att komma utanför dörren medan det fortfarande är ljust ute. Det gör också att du sover bättre.

Tillåt dig att vara lite lat

Ta mikropauser varje dag. Titta ut genom fönstret och notera vad som pågår. Gå en promenad. Gå till kaffemaskinen och småprata med en kollega. Tänk på att du varken orkar eller behöver prestera till det yttersta.

Var snäll mot dig själv — och livet

Lägg märke till hur mycket du ger till andra — och var lika omtänksam mot dig själv som du är mot dem. Ofta är vi alldeles för dystra i vårt tankesätt, rent allmänt. Så tänk snälla tankar, det gör att livet känns lättare.

Passa på och njut av väntetider

Gör något skönt avslappnande när du ändå måste vänta — på väg till jobbet eller inför ett möte. Till exempel genom att lyssna på lugn meditationsmusik som du kan hitta på Spotify.

Annons

Välj att jobba i tystnad — om du kan

En miljö med många ljud kan upplevas som oerhört stressande. Då kan ett par hörlurar göra underverk. Så sitt med hörlurar på jobbet eller be om att få jobba hemifrån om det går.

Få mer energi med hjälp av rörelse

Försök få in rörelse i vardagen, även om du har ett stillasittande jobb. Det gör att spänningarna släpper. Res på dig, sträck ut hela kroppen, rulla axlarna, gapa (stretcha käkmusklerna som ofta är spända). Då får du igång cirkulationen och din energi ökar.

Öka din skärmfria tid

Vet du att endel knappt andas när de tittar i mobilen? Mobiltid är med andra ord inte direkt avslappnande och aktiverar dessutom hjärnan. Att bläddra i mobilen, surfa runt och kolla mejlen ger alltså ingen återhämtning. Så ta en paus från mobilen.

Andas dig till större lugn

Det går att andas sig lugnare. Gör så här: Sitt rak i ryggen, håll hakan en aning sänkt. Håll för högra näsborren genom att trycka lätt med fingertoppen och andas fyra-fem djupa andetag genom vänstra näsborren. Andas sedan fyra-fem andetag genom båda näsborrarna. Fortsätt att växla andningen med stängd respektive öppen (höger) näsborre under högst fem minuter. Forcera inte andningen.

Annons