HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Skärmfri semester: Därför är det nyttigt och 3 tips på hur du lyckas

01 jul, 2022 
Par som tittar på en analog karta istället för telefonen.
Många längtar efter en skärmfri semester för att kunna koppla av på riktigt. Men det är svårt att lyckas med det i dag då det mesta vi gör involverar just skärmar. Här är några tips på hur du uppnår en semester med mindre skärmtid.
Annons
VIDEO: Se hur du lyckas med en skärmfri semesterBrand logo
VIDEO: Se hur du lyckas med en skärmfri semester

I sociala medier ser vi ofta lagom till sommaren hur flera personer tackar för sig, loggar ut och återkommer efter semestern. Men det är många som åt andra håller uppskattar sociala medier desto mer under sommaren då man har mer fritid.

Men det finns flera fördelar med att minska sin skärmtid och inte bara tiden på sociala medier. Här är några exempel:

  • Du får chans att återhämta dig. När vi ständigt har tillgång till information jobbar våra hjärnor konstans med att bearbeta den, vilket gör att vi får mindre återhämtning.
  • Du får mer tid över till viktigare saker. Om du slår ihop din sammanlagda skärmtid så är det ganska troligt att du inser att det finns massor av tid som skulle kunna läggas på annat. Tänk om du istället skulle umgås med vänner, träna, meditera eller rensa ut under den tiden? Dagen kommer garanterat också kännas längre med mindre skärmtid.
  • Mindre stress. När vi hela tiden stämmer av våra skärmar blir vi avbrutna i det som vi egentligen håller på med, vilket innebär att det man skulle göra tar längre tid. Det kan medföra att vi inte hinner med och blir stressade i längden. Men det är också stressande i stunden eftersom hjärnan hela tiden måste "börja om att fokusera" på det vi egentligen höll på med.
  • Bättre sömn. Eftersom du kan varva ned ordentligt innan sänggående utan skärmar och inte utsätts för blått ljus som kan rubba kroppens dygnsrytm blir sömnen ofta bättre. Produktionen av melatonin kan nämligen minska av blått ljus vilket kan göra det svårare att somna och göra sömnkvaliteten sämre.
  • Du lever mer i nuet. Har du egentligen en fin middag med din telefon eller med personen framför dig? Med mindre skärmtid kommer du finna större njutning i stunden och inse vad du egentligen gått miste om när du levt genom telefonen istället.
SE OCKSÅ: Så stänger du av skärmhjärnan med Anders HansenBrand logo
SE OCKSÅ: Så stänger du av skärmhjärnan med Anders Hansen

Så lyckas du minska skärmanvändningen – 3 tips

Så hur gör man då för att lyckas minska sin skärmtid under sommaren eller rentav hålla sig borta helt? Det är ju verkligen inte det lättaste idag eftersom i princip allt vi gör involverar skärmar och dessutom förväntas man vara nåbar i princip hela tiden. Här kommer några tips.

Annons

1. Avgör vad som motiverar dig till detta

Först och främst så måste man ha klart för sig varför man vill minska eller avhålla sig från skärmarna. Utan ett tydligt mål så är det lätt att man faller tillbaka eftersom man inte ser någon nytta med förändringen.

Försök att se framför dig vad som skulle kunna vara annorlunda framöver om du minskade på skärmtiden och vad du istället skulle kunna göra med all den tid du sparar.

Under semestern kan det medföra en större möjlighet att vara i nuet, uppmärksamma varandra och inte gå miste om alla intryck man missar med ansiktet i skärmen.

2. Gör upp en plan

När du bestämt dig för varför du vill minska på skärmtiden så kan du antingen välja att trappa ned successivt eller att helt lägga skärmarna åt sidan ett tag. Alla är vi olika så du får känna efter vad du tror kan fungera bäst för dig.

Antingen kan du börja med att begränsa tiden du använder skärmar eller olika appar för att sedan göra dig av med de skärmar och appar som du anser mest problematiska. Att ta bort notiser är också ett sätt att sluta titta på telefonen och medför samtidigt mindre stress.

Annons

En plan skulle kunna se ut som följer: Skärmförbud under dagen då fokus ligger på andra aktiviteter och ett kortare fönster för skärmar på kvällen hemma i soffan. Semestern är ju faktiskt en perfekt tid att ta upp en bok istället då man ofta finner mer tid för läsningen då.

3. Utvärdera – gör om gör rätt!

När du gjort dina små förändringar eller drastiska sådana bör du utvärdera hur det gått. Har det inte gått som förväntat så finns det ju massor av kunskap att hämta där till nästa gång så att det går bättre vid nästa försök.

Vad var det som gjorde att det inte fungerade och hur kan jag göra istället? Den bästa strategin för att lyckas är att lära av sina misstag. Och glöm inte att det inte är omöjligt att minska på skärmtiden!

Artikelinspiration: SVT Nyheter

Foto: TT

Annons