FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Kay Pollak: "Genom att välja rätt tanke kan du påverka hur du mår"

18 nov, 2022 
Glad kvinna i snö samt Kay Pollack
Kay Pollak är aktuell med boken Ett bättre liv.
– Varje gång man tänker "jag duger inte" attackerar man sig själv och det mår ingen bra av. Man måste göra sig själv lycklig.
Annons

84 år gammal är filmregissören, författaren och föreläsaren Kay Pollak kanske mer aktuell än någonsin. Han läser in ljudböcker, föreläser och har nyss kommit hem från Island, där den Oscarsnominerade klassikern Så som i Himmelen sätts upp som musikal. Hur orkar han?

Varje dag är en gåva

Energin hämtar han ur en tacksamhet över livet.

– Jag älskar verkligen det jag gör. Jag vaknar varje dag och tänker att det här är den bästa dagen på resten av mitt liv. Varje dag är en gåva, säger han.

I sin nya bok Ett bättre liv berättar han hur vi alla kan bli mer tacksamma och få ett bättre liv.

– Jag mår bra av att börja dagen med ett träningspass och min specialgröt med bland annat havre – och rågflingor och torkad frukt. Den äter jag varje dag. Däremot har jag aldrig ägnat mig åt yoga och meditation, men jag sitter gärna och tänker en stund, säger han.

Han jobbar också med visualisering då han föreställer sig ett önskat resultat av något han ska göra.

Annons

– Så jobbar jag ofta när jag gör film, till exempel när jag gjorde Så som i Himmelen. Jag ser scenen framför mig i mitt huvud, om och om igen, innan vi filmar den.

Hans böcker om personlig utveckling har gjort att han av vissa ses som en guru något han värjer sig mot.

– Nej, nej. Jag är ingen guru. Jag är ute på samma resa som alla andra. Jag måste fortfarande jobba med mina egna tankar varje dag, säger han och sveper demonstrativt med armen över väggarna i sitt arbetsrum.

Video: stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nuBrand logo
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

Välja glädje

De ser ut som ett lapptäcke av teckningar med glada smileys, diverse skisser och färgglada kom i håg-lappar med visdomsord. För trots att han har föreläst om mental hälsa i 40 år behöver även han påminnas om att välja glädje ibland.

Annons

– Ja, men det är väl klart! Jag kan känna mig olycklig ibland som alla andra. Men numera vet jag att jag tar mig ur det, jag hasar mig tillbaka allt snabbare efter varje gång det händer, säger han.

Människor hör ofta av sig till honom och ber om livsråd. Till exempel efter att Kay Pollak var gäst i en podd, där han pratade om sin livsfilosofi.

– Då fick jag massor av mejl från olyckliga människor som undrade hur de kunde må bättre. Jag tänkte att jag måste hjälpa dem på något sätt.

Det här var just när pandemin bröt ut. Med tanke på sin ålder fick Kay Pollak hålla sig hemma en hel del. Plötsligt fanns det tid över att skriva en bok om hur alla människor faktiskt kan få ett bättre liv. Det blev Ett bättre liv. som nyligen landade i bokhandeln, 20 år efter hans första bok, Att välja glädje.

– Varenda människa du möter på gatan vill ju må bra och ha ett bättre liv. Och det går att leva lyckligare! Den första och viktigaste insikten är att förstå att alla kan påverka sitt liv till det bättre genom sina tankar, säger Kay Pollak.

Annons

Det är inte ens svårt, hävdar han, det man behöver göra är att jobba med tankarna eftersom vi mår som vi tänker.

Lyckliga människors hemlighet

Kay Pollak menar att lyckliga människors hemlighet är att de lever i tacksamhet. De klagar sällan och gör sig inte till offer genom att skylla oförätter på andra. Han tar Nelson Mandela som exempel. Mandela satt fängslad i 27 år och kom ut ur fängelset till synes helt utan att ha blivit bitter.

– Han har sagt att han såg åren i fängelset som sitt universitet där han lärde sig att inte hata. Det visar att man till och med i en hemsk situation kan tänka tankar som gör att man mår lite bättre.

Ett annat exempel han berättar om i boken är de fångar som levde i fängelset Tazmamart i Marocko. Fängelset låg under jord och fångarna såg aldrig dagsljus. En efter en dog. De få som överlevde hade inte sett dagsljus på 18 år.

– En av de överlevande berättade att det enda han kunde påverka var sina tankar och det var dom som hjälpte honom att överleva. En tanke kan vara en vän eller fiende. Genom att välja rätt tanke kan du påverka hur du mår.

Annons

Ett annat exempel på att vi mår som vi tänker är vår reaktion på något så banalt som dåligt väder. Den som tänker ”Bra att det regnar, då höjs grundvattennivån” lär må lite bättre än den som tänker ”Usch, vilket trist väder, jag blir så låg”.

– Är det själva regnet som får dig att må dåligt – eller dina tankar om regnet? frågar Kay Pollak retoriskt.

Svårt att vara olycklig när man är tacksam

Hans poäng är att det inte finns någon situation som är så hemsk att du inte kan välja att tänka en tanke som gör att du mår något lite bättre.

– Börja med att tänka fem tacksamma tankar varje kväll innan du somnar. Det är svårt att vara olycklig när man tänker tacksamma tankar. Det finns massor att vara tacksam för, sin familj, att det finns mat i kylen och att det är fred i Sverige.

Insikten om tankarnas kraft har också lärt Kay Pollak att vara mer överseende.

– En gång på en föreläsning var det en person som hade glömt att stänga av mobilen. Jag blev irriterad när den ringde och tänkte att han borde skärpa sig. Men sen vände jag på tanken, jag hade ju ingen aning om varför han hade mobilen på, han kanske väntade ett viktigt samtal från sitt barn. Jag borde inte vara så fördömande, tänkte jag.

Annons

För honom blev det till en insikt: Varje gång han blir störd eller irriterad ser han det numera som en möjlighet att utvecklas.

– Vill jag att en ringande mobil ska vara ett problem eller vill jag leva i en värld där en ringande mobil inte är ett problem? Du kan välja själv om du låter dig bli störd eller inte.

Kay Pollak berättar att han själv, trots den framgångsrika karriären, länge hade en känsla av att inte duga – och det var den känslan som senare ledde honom till författandet.

– Ingen föds ju med känslan av att inte duga. Det är något som läggs på oss, vi programmeras till att känna så av andra. Varje gång man tänker "jag duger inte" attackerar man sig själv och det mår ingen bra av. Man måste göra sig själv lycklig, för när du är lycklig, är du den bästa versionen av dig själv, säger han.

Det är därför han börjar varje morgon med att tänka att just den dagen är den bästa dagen på resten av hans liv. Men det är ingen quick fix att omprogrammera sina tankar. Det var en mångårig process även för honom.

Annons

– Man får öva och gärna läsa min bok bit för bit. Läs sakta och läs om, om det behövs. Så småningom kommer du upptäcka att du kan påverka dina tankar mer och mer.

5 hjälpande tankar för ett bättre liv

  • Kom ihåg att du ytterst sällan är störd och irriterad av de skäl du tror. Det som gör dig störd och irriterad är dina egna kritiska och dömande tankar om andra. Du stör och irriterar alltså dig själv genom hur du väljer att tänka.
  • Ingen kan bli lycklig genom att skylla sina känslor på andra. Dina känslor beror på hur du väljer att tolka det som händer dig. Bakom varje känsla ligger en tolkning som du själv har valt.
  • Ingen kan ändra på det förflutna. Sluta alltså gräma dig för det som hänt. Att gräma sig är att dra in ditt förflutna i nuet och låta det förgifta ditt nu.
  • Hur du uppträder mot din partner, dina barn beror inte på dem. Ditt uppträdande beror på dig. Om du blivit irriterad och tappat kontrollen, be om ursäkt och pröva att säga något i stil med detta: ”Min reaktion hade inte med dig att göra. Att jag blev störd och irriterad handlade bara om mig.”
  • Sluta säg: Du gör mig så förbannad. Sluta säg: Du sårade mig så djupt. Inse att ingen annan människa kan göra dig förbannad. Ingen annan kan såra dig. Hemligheten är att det är du själv som gör dig förbannad eller sårar dig – genom hur du väljer att tolka det den andra sa eller gjorde.

Kays tacksamhetsövning

Pröva att en hel dag leva i tacksamhet, från det att du vaknar till att du somnar. Det hjälper dig att upptäcka vad som händer mental med dig när du ändrar dina tankar.

Annons

Så här kan det gå till:

Du vaknar i din säng. Du är tacksam att du har en säng. Framför dig ligger en helt ny dag. Du är glad att du lever i ett fritt land. Du har värme i ditt hus och mat i kylen. Du kan röra dig. Du tar en kopp te och tänker i tacksamhet på dem som plockat tebladen. Du tar tunnelbanan eller bussen till jobbet, någon kör dig precis dit du vill. Fortsätt på detta sätt hela dagen. Du har mycket att vara tacksam för!

21 dagar utan att klaga

Här kommer en riktig utmaning – lev i 21 dagar utan att klaga! Börja med att skaffa dig ett tänjbart armband. Varje gång du klagar på någon eller något ska du flytta armbandet till den andra handleden. På så sätt skapar du ett kroppsminne varje gång du klagar. Om du till exempel har klarat tolv klagofria dagar och plötsligt kommer på dig med att klaga får du börja om från noll igen. Öva tills du klarar 21 dagar utan att klaga. Övningen kan du göra med din partner eller med ditt team på jobbet.

Foto: TT

Annons