Stärk skelettet med flamingoterapi
Vi fokuserar ofta på att träna muskler och kondition. Men vi bör också komma ihåg att stärka skelettet. Det gäller speciellt kvinnor, och ännu viktigare blir det i medelåldern.
För av den dryga halva miljonen svenskar som är drabbade av benskörhet, osteoporos, hittar vi främst kvinnor.
– Någon gång vid 25 års ålder når både män och kvinnor vanligtvis sin maximala bentäthet, då har vi nått den högsta mängd benmassa i livet, vilket brukar kallas ”peak bone mass”. Men ungefär efter menopaus, när kvinnor är i 50-årsåldern, så kan man se att det börjar ske en minskning av bentäthet hos kvinnor, säger Kristina Åkesson, professor i ortopedi vid Lunds universitet och överläkare i ortopedi.
3 tips för att stärka skelettet
1. Ät varierat så att du får i dig både protein, fett och kolhydrater. Uteslut ingenting ur kosten.
2. Träna balans och koordinationsförmåga. Balans och koordination kopplar ihop musklerna med ögonen så att man minskar risken att falla.
3. Håll i gång kroppen, orkar du inte gå ut så gå i alla fall i trappa, så det studsar lite. Små mekaniska stimuli är viktiga för skelettet.
Hon fortsätter:
– Anledningen är att kvinnor har ett bortfall av östrogen, som är ett av de viktiga hormonen för skelettet.
Men även om alla kvinnor får en minskad produktion av östrogen i klimakteriet så är det inte alla som drabbas av benskörhet.
– Vi vet fortfarande inte varför en del kvinnor är mer känsliga för bortfallet av östrogen. Det är som mycket annat i våra kroppar, några är mer känsliga och andra mindre känsliga, säger Kristina Åkesson.
Drabbas av frakturer
Osteoporos utvecklas långsamt, över år, och skelettet blir allt svagare. Vanliga symtom är ryggvärk, att minska i längd och kanske framför allt – att man lätt drabbas av frakturer. Kristina Åkesson berättar att av de som får frakturer kopplade till osteoporos så är cirka 75 procent kvinnor.
– Eftersom man inte känner av och märker vilken bentäthet man har, så brukar personer som har osteoporos tyvärr inte veta om det förrän de får en fraktur. De brukar komma ungefär i 50-årsåldern, ofta som en handledsfraktur, men framför allt ökar frakturerna efter 75 års ålder. Ju äldre man är, desto vanligare är det att fall leder till en fraktur när skelettet inte längre är lika starkt, säger Kristina Åkesson.
Utöver minskat östrogen så är arvsanlag, levnadsvanor och andra sjukdomar faktorer som påverkar vem som drabbas. Men fysisk aktivitet är väldigt bra för att stärka skelettet, speciell träning där man belastar kroppen. I lagom doser.
– Vi vet att fysisk aktivitet och att belasta skelettet är sådant som gör att man bibehåller sin bentäthet. Att träna lagom är bra för skelettet och gör det starkare. Men tränar man alldeles för mycket så finns det en risk för att skelettet skadas, säger Kristina Åkesson
Annat man kan göra för att förebygga osteoporos är att undvika rökning.
– Vi vet sedan länge att rökning påverkar skelettet negativt. Men vi kan också se att om man slutar röka och låter det gå en tid, så ser man ingen skillnad mellan rökare och icke rökare.
Vad är osteoporos?
Osteoporos kallas också för benskörhet. Det är ett tillstånd där skelettet med tiden blir svagare och man drabbas lättare av frakturer. Sjukdomen osteoporos utvecklas långsamt under flera år och följden kan bli att man minskar i längd. Längdminskningen beror på att man får sättningar i kotorna, vilket är det samma som frakturer i kotorna.
”Flamingoterapi” som stärker skelettet
Ett superenkelt sätt att stärka skelettet och samtidigt förbättra balansen är en övning som Kristina Åkesson kallar för ”flamingoterapi”.
– Det är egentligen bara att stå på ett ben, och sedan dra upp det andra benet. Då står man på ett ben och balanserar. Det är därför det heter flamingo, berättar Kristina Åkesson och fortsätter:
– Det finns några små studier som visar att om man gör övningen tre gånger varje dag så har man sett att man får bättre balans av det. Studierna antyder också att man belastar skelettet lite mer så att man hos äldre ser något bättre bentäthet i höften. Bättre balans ger färre fall och därmed mindre risk för fraktur.
Kristina Åkesson tipsar om att göra övningen samtidigt som du borstar tänderna. Men brukar hon göra övningen själv?
– Ja, jag brukar göra det för att jag knappt kan låta bli, jag har en tendens att stå på ett ben, säger Kristina Åkesson och skrattar.
Så här gör du övningen ”flamingoterapi”:
Ställ dig på ett ben och dra upp det andra benet så att du balanserar. Stå i en minut. Byt sedan ben och gör samma sak i en minut. Gör övningen tre gånger per dag. Om man vill göra övningen svårare kan man pröva att samtidigt stå på tå och göra tåhävningar.
Källa: Kristina Åkesson, professor i ortopedi och överläkare.