Spara OCH njut – så får du semesterbudgeten att hålla
Det ska kuskas runt i landet, familj och vänner ska hälsas på och middagarna ska helst ätas på en mysig uteservering på stan. Dessutom ska massa glass ner i magen, barnen ska gå på vattenland – och "en charterresa vore väl härligt, älskling?" Den ekonomiska stressen bidrar snart med mer svettpärlor i pannan än vad högsommarsolen gör.
– Vi har varit ganska dåliga med att spara inför semestern tidigare och har varit mer "go with the flow". Hela skatteåterbäringen har gått till semestern eftersom vi har varit dåliga med att planera den och alla aktiviteter i förväg, säger Nikki Johansson som driver Instagramkontot @minustillmiljonen, där hon delar med sig av familjens sparresa.
Semesterkassan på eget konto
Många känner nog igen sig i att pengarna gärna sprätter iväg under sommaren. Man vill gärna vara lite lös och ledig, unna sig och tacka ja. Nikki Johansson och hennes familj har helt fått tänka om för att inte hamna i den fallgropen.
– Nu planerar vi semestern i god tid och lägger upp en sparplan. Varje månad sätter vi in en summa till ett specifikt semesterkonto. När vi bestämt vilka aktiviteter vi vill göra delar vi upp pengarna per aktivitet eller per vecka, så vi vet hur mycket vi har att röra oss med.
Nikkis tips för att få semesterbudgeten att hålla
Ha ett eget konto för semesterkassan
– Det har gjort jättestor skillnad för oss att ha semesterpengarna på ett eget konto. När vi bokar en campingplats eller går ut och äter hela familjen så plockar vi pengar därifrån.
Sätt en budget för aktiviteten
– Bestäm hur mycket ni har att röra er med för respektive aktivitet, alternativt sätt en budget per semestervecka. Då vet ni också ungefär hur mycket semesterpengar ni behöver spara ihop till.
Planera semesterdagarna i förväg
– Det är så lätt att pengarna försvinner på spontana restaurangbesök eller spontanköp. Är man en familj på fem personer så blir varenda restaurangbesök väldigt, väldigt dyrt. Om du planerar dagarna i förväg så kan du också planera måltiderna.
En annan fallgrop menar hon är barnens tjat om saker och aktiviteter.
– Man vill ju jättegärna säga ja, men det blir snabbt väldigt dyrt om man inte har något form av plan att luta sig mot. Att säga ja till allting blir ingen gåva till dem i längden heller, för då blir vi stressade när inte pengarna räcker till sedan.
– Och det krävs ju egentligen väldigt lite för att göra barnen nöjda, oftast är det ju vi vuxna som har tankar om att vi måste gå på vattenland, åka på charter och sådana saker under semestern, fortsätter Nikki.
Barnen får "sommarpeng"
Sonen på 11 år har precis börjat få månadspeng och Nikki och hennes make hoppas att det ska göra honom mer medveten om pengar. Alla barnen, även döttrarna på 4 och 3 år, får också en "sommarpeng", berättar hon.
– Det är inget direkt sparknep men det gör att de får hålla i pengar, betala för sina egna glassar och se hur sedlarna försvinner. Det skapar en medvetenhet – samtidigt som de tycker det är kul att kunna betala med egna pengar i kiosken.
Nikkis spartips under semestern
- Utgå från din egen ekonomi – sluta jämföra dig med andra och vad de gör på sin semester. Vi vet ingenting om andras ekonomiska förutsättningar. Personen du ser på Instagram kan ha tagit ett lån för att kunna åka på den där skidresan eller charterresan och får betala av i månader med hög ränta.
- Våra barn kräver egentligen väldigt lite, de blir oftast glada om de bara får vara på stranden med en kompis och äta picknick.
- Man kan göra väldigt mycket hemma, allt från vattenlekar och hinderbana till att träffa vänner och familj. Grilla i stället för att äta på restaurang. Det behöver inte kosta massa pengar för att det ska vara värdefullt för hela familjen.
- Planera! Det gör det enklare att till exempel plocka med mat till stranden. Man kommer sällan under 100 kronor per person om man ska köpa mat från strandkiosken. Alla måltider behöver inte vara de mest spektakulära, de behöver bara mätta.
LÄS OCKSÅ: 13 roliga aktiviteter med barnen när det regnar
Foto: TT/Shutterstock, privat