Nya siffror: Sömnapné ökar med 374 procent i klimakteriet
Kvinnor mellan 45 och 60 års ålder upplever betydande förändringar i allt från hjärt-kärlfunktion till sömnkvalitet, vilka härrör från den kraftiga minskningen av de skyddande hormonerna östrogen och progesteron i klimakteriet. En ny stor studie markerar klimakteriet som en tydlig vändpunkt för kvinnors fysiska och psykiska hälsa.
– Klimakteriet är en betydande fysiologisk omställning som ofta medför metabola, psykologiska och funktionella utmaningar, säger Dr Lidia Derieu, forskare inom fysisk aktivitet och kvinnors hälsa, om studien som är gjord av Withings.
Studien bygger på data insamlad från 1,12 miljoner kvinnor i 52 länder. 23 143 svenska kvinnor finns representerade.
Så påverkas kvinnors hälsa i klimakteriet
- Antalet nattliga uppvaknanden ökar med 33%. Kvinnor i klimakteriet vaknar i snitt 3–4 gånger per natt.
- Förekomsten av sömnapné ökar med 374%.
- Antalet hjärt-kärlsjukdomar, till exempel förmaksflimmer, ökar med 293%.
- Kvinnors fysiska aktivitet minskar med 12,5%.
- Kvinnors bukfett ökar med 43%, samtidigt som muskelmassan minskar.
Källa: Withings-studie med insamlad data om 1,12 miljoner kvinnor mellan 45 och 60 års ålder
Vi rör på oss mindre i klimakteriet
Studien visar bland annat att vår fysiska aktivitet minskar med 12,5 procent mellan 45 och 60 års ålder. Det är en negativ trend, menar forskaren Lidia Derieu, eftersom fysisk aktivitet har dock goda effekter på klimakteriebesvär.
– Den förbättrar ämnesomsättningen, lindrar ångest och depression samt stärker bentätheten. För att ge bästa möjliga stöd under denna livsfas krävs fortsatt forskning för att förstå de underliggande mekanismerna och ta fram individanpassade rekommendationer, säger hon.
Kvinnors blodtryck stiger och risken för hjärt-kärlsjukdomar ökar. Sömnstörningar och upprepade andningsuppehåll i sömnen blir mycket vanligare i klimakteriet och kan ge symtom som trötthet, muntorrhet, huvudvärk och humörsvängningar.
LÄS OCKSÅ: Gynekologen: "Allmänläkarnas kunskap om klimakteriet är låg"
Foto: TT/Shutterstock