Forskare: Att snooza på morgonen kan göra dig piggare

Kvinna sträcker sig efter väckarklocka för att snooza.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:13

Efter reklamen: Tips för bättre sömn

(1:13)

Är du en av alla som har enormt svårt att komma upp på morgonen? Som sätter väckningslarmet så sent som möjligt och sedan tre till fem snooz-sessioner på det? Då har du säkert fått höra hur ohälsosamt det är, och att du blir så mycket tröttare av din utdragna morgonvana.

– När du går upp samma tid varje dag, säg till exempel klockan 6, utvecklar hjärnan ett särskilt väckningsschema. På så sätt väcks kroppen automatiskt genom att hjärnan frigör högre halter av hormon, som dopamin, och höjer kroppstemperaturen. Det gör att du känner dig mer alert och utvilad när det är dags att vakna, sa Christopher Winter, läkare och sömnrådgivare till Men's Health 2016.

Därför behöver kvinnor få sova ut – medan män ska gå upp tidigt

Om du däremot vaknar för att sedan somna om sätts det naturliga väckningsschemat helt ur spel och hjärnan blir förvirrad, menade han då. Den vet helt enkelt inte om den ska förbereda din kropp på att vakna eller somna. Läs mer om nackdelarna med att snooza här!

Ny forskning om snoozande ska ge svar

Tina Sundelin är psykolog och sömnforskare på Stockholms universitet, och hon forskar just nu på om snoozandet kan har positiva effekter på hjärnan.

– För de flesta tar det ett tag innan hjärnan kommer igång och vaknar till på riktigt. Det finns något som kallas för sömntröghet som gör att tröttheten ligger kvar ett tag efter att du vaknat och gör att det tar ett tag att processa. Då hade vi en tanke om att om man låter hjärnan vakna lite långsammare så kanske du blir lite mer vaken och hjälper hjärnan att komma igång, så att när du väl går upp känner du dig piggare, säger hon till Sveriges Radio.

Så mycket sömn behöver du – beroende på din ålder

Hon menar att det inte är någon som har forskat på snoozning tidigare och att vi därför vet väldigt lite om dess verkliga effekter. Men det tycks finnas två uppdelningar i forskarvärlden: De som tror att det är dåligt att väcka kroppen många gånger på morgonen och att det är bättre att bara sova den där extra tiden i ett streck, och de som tror att det kan vara bättre att väcka hjärnan långsamt och i etapper.

Mäter snoozandets effekter i ny studie

Den nya teorin är alltså att hjärnan vaknar till lite mer för varje gång klockan ringer och sedan är mer eller mindre helt vaken när man väl går ur sängen.

Därför är vissa morgonmänniskor – och andra nattugglor

Studien som nu pågår går ut på att mäta sömnkvalitet och hur man mår när man vaknar, med hjälp av olika elektroder och mätningar, både hos personer som snoozar och de som går upp direkt när klockan ringer.

– Jag vill komma fram till någon sorts sanning om hur vida det är dåligt eller inte, och personligen vore det trevligt om det inte var så farligt, förstås! säger Tina Sundelin till Sveriges Radio.

Källa: Sveriges Radio Foto: TT

Mer innehåll från MåBra

Forskaren: Därför ska du INTE ta en tupplur på dagen

Det här ska du äta innan läggdags – för att sova bättre

Förstör din partner din sömn? 3 tecken som avslöjar sömntjuven

Dela på: