HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så mycket sömn behöver du – beroende på din ålder

24 mar, 2021 
sömnbehov ålder
Har du gått på myten om att äldre personer har ett minskat sömnbehov? Så här säger experterna om hur vår sömn varierar genom livet!
Annons
Så funkar sömnhormonet melatoninBrand logo
Så funkar sömnhormonet melatonin

Sömnbehovet varierar en hel del under livet. Bebisar sover betydligt fler timmar än de är vakna, småbarn behöver ofta 11-12 timmars sömn per natt och även i tonåren är sömnbehovet stort, från 8 och uppemot 10 timmar per natt.

Vuxna har ett sömnbehov på 7 till 9 timmar per natt, med ett snitt på 8 timmar, och det finns en utbredd uppfattning om att vi behöver mindre sömn ju äldre vi blir. Pensionärer anses således klara sig på färre sömntimmar – men detta är enbart en myt, menar London-baserade dietisten Tamara Willner.

Pensionärer klarar sig inte på mindre sömn

Däremot stämmer det att många äldre personer sover sämre, men det är inte på grund av att deras sömnbehov minskat.

– Sömnexperter menar att vi behöver precis lika mycket sömn när vi är 50+, 60+, 70+ och 80+ som vi gör när vi är yngre vuxna. Men när vi åldras får våra hjärnor svårare att ge oss djupsömn och vår sömn blir mer fragmenterad – på grund av saker som fler badrumsbesök, krämpor och smärta – vilket resulterar i färre sammanlagda sömntimmar, säger Tamara Willner till Daily Mail.

Annons

Hitta din optimala sömnmängd

Det finns dock individuella skillnader i hur mycket sömn som är lagom, där det kan skilja sig en hel del från person till person. Tamara Willner tipsar om ett knep som kan hjälpa dig att ta reda på hur mycket sömn just din kropp behöver.

Nästa gång du har en längre periods ledighet – minst två veckor – försök att varva ner ordentligt den första veckan. Andra veckan fokuserar du på att sova så ostört det bara går, utan väckarklocka. Låt istället kroppen sova ut och vakna av sig själv.

– Räkna ut ett snitt på hur många timmar du sover den veckan – det ger dig en god fingervisning om hur mycket sömn som är optimal för din kropp, säger hon.

Sömnbrist kan orsaka viktuppgång

God sömn är bra för hälsan på en rad olika sätt, inte minst då sömnbrist är kopplat till viktuppgång. Forskning har visat att när vi är trötta går kroppen på sparlåga, vilket gör att vi bränner färre kalorier och har mindre ork till att röra på oss. Dessutom tenderar vi att bli mer sugna på sötsaker och salta, feta snacks.

Har du svårt att somna på kvällarna kan du testa något av dessa smarta sömnknep, tipsar Tamara Willner:

1. Undvik skärmtid en timme innan läggdags

2. Skriv en lista innan du går och lägger dig på viktiga saker att komma ihåg nästa dag, för att minimera risken att alla måsten snurrar runt i huvudet när du försöker somna.

3. Håll sovrummet svalt.

4. Skippa kaffet efter klockan 12.

Foto: TT

Annons