Därför mår du sämre av att snooza på morgonen

Sluta snooza!

Är du en av dem som motvilligt krigar dig upp varje morgon efter att ha snoozat minst fem gånger – och ändå känner dig helt ur form?

Vissa människor är uppe med tuppen helt frivilligt, medan andra ligger och drar sig alldeles för länge om morgnarna. Men även om det känns som en bra idé just då att trycka på snooze upprepade gånger har du allt att vinna på att gå upp första gången alarmet ljuder.

– När du går upp samma tid varje dag, säg till exempel klockan 6, utvecklar hjärnan ett särskilt väckningsschema. På så sätt väcks kroppen automatiskt genom att hjärnan frigör högre halter av hormon, som dopamin, och höjer kroppstemperaturen. Det gör att du känner dig mer alert och utvilad när det är dags att vakna, säger Christopher Winter, läkare och sömnrådgivare till Men’s Health.

Om du däremot vaknar för att sedan somna om sätts det naturliga väckningsschemat helt ur spel och hjärnan blir förvirrad. Den vet helt enkelt inte om den ska förbereda din kropp på att vakna eller somna.

Som ett resultat av detta slutar det oftast med att du rycks ur din djupsömn och vaknar ännu tröttare.

– Det är ungefär som att vara jetlaggad. Du vaknar och känner dig groggy, kanske har en lätt huvudvärk, mår lite illa och känner dig håglös. Allt du vill är att ligga kvar, säger Winter.

För att undvika att känna så rekommenderar Winter att du står emot frestelsen att somna om efter att väckarklockan ringt. Är det helt omöjligt tipsar han om att stänga av snooze och ställa in ett nytt alarm 20 minuter senare.

– Om du somnar om inom den tidsramen är det inte lika sannolikt att du når djupsömn.

Har du däremot försovit dig och behöver komma igång snabbt är starkt ljus det bästa sättet.

– Gå bort från ditt mörka sovrum och tänd lampor. Ljuset gör att din kropp tvingas vakna.

 

BILD: Thinkstock

Utvald läsning