FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Därför behöver kvinnor få sova ut – medan män ska gå upp tidigt

29 mar, 2021 
AvAino Oxblod
man ser trött ut i sängen bredvid sovande kvinna
Viktor Cap/TT.
När man har hund eller småbarn är det lätt att kivas med sin partner om vem det är som ska gå upp tidigt på morgonen.
Nu visar forskning att kvinnor har ett större behov av att få sova ut – medan män klarar av att gå upp tidigare.
– Det handlar om att sova tillräckligt, inte nödvändigtvis sova länge på morgonen, säger sömnforskaren Bjørn Bjorvatn.
Annons

Det är viktigare för kvinnor att få ordentligt med nattssömn, än det är för män. Det visar en studie, publicerad i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, där man har undersökt sömnmönster hos 800 personer.

Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Kvinnor som sover ut minskar risken för diabetes

Studien visar att kvinnor som sover ordentligt löper mindre risk att drabbas av diabetes – medan män som sover ut får motsatt effekt, och snarare hamnar i större riskzon att få diabetes. Studien hittar nämligen samband mellan sömn, kön och insulinnivåer i kroppen, och menar att det är bra för kvinnor att ta sovmorgon.

– Sömn är viktigt för god hälsa, och flera studier tyder på att för lite sömn är kopplat till bland annat ökad vikt och diabetes. Min första tanke är därför att resultaten beror på att kvinnorna är i sömnunderskott, och genom att ligga längre i sängen kompenseras detta.

Annons

Kvinnor drabbade av sömnsvårigheter i högre grad

Sömnforskaren Bjørn Bjorvatn på University of Bergen betonar att det är viktigt för särskilt kvinnor att sova ordentligt i allmänhet – än att man ska sova länge just på morgonen.

– Vissa studier tyder på att kvinnor har ett ökat sömnbehov, men kvinnor har också en högre förekomst av sömnlöshet, dvs sömnsvårigheter. Vissa människor behöver lite sömn, men för lite sömn är ogynnsam för alla. Så vitt jag vet finns det få studier som har visat att lite sömn är förknippad med god hälsa, säger Morten Engstrøm, som är forskare vid Institutionen för neuromedicin och rörelsevetenskap, NTNU.

Källa: Kk.no

Annons