SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

8 vanliga anledningar till att par slutar ha sex

04 okt, 2021 
par som slutat ha sex
Att alltid ha ett sexliv som är på topp är för de flesta mer eller mindre omöjligt. Men det är viktigt att våga prata om det för att hitta tillbaka till varandra igen. Att förstå varför är ett bra första steg!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: 8 anledningar till att par slutar ha sexBrand logo
TV: 8 anledningar till att par slutar ha sex

Nej, sexlusten finns inte alltid där. Så att inte ha sex i perioder i ett förhållande är högst vanligt. Det kan handla om att en partner är stressad, att man inte är överens om saker i förhållandet och familjen, tristess eller att man inte trivs med sig själv.

Se ocksåNya erotikappen för kvinnlig njutning.

Men vi mår bra av närhet, och ett fungerande sexliv är viktigt för många. Så det är viktigt att prata med sin partner om vad som händer. Och för att få igång sexlivet igen är ett bra först steg att ta reda på varför man har slutat ha sex.

Därför slutar par ha sex – åtta anledningar

Enligt psykologen Barbara Greenberg och Psychology Today är några av de vanligaste anledningarna till att man slutar ha sex de här.

Annons

Man blir mer ett företag än ett par

När par har varit tillsammans en tid kan det vara lätt att lägga mer fokus på det praktiska framför romantik och sexliv. Logistik och pengar kommer ofta upp, men man glömmer att prata om närhet och uppmärksamma varandra.

Man litar inte på sin partner

Att vara intim med någon är självutlämnande och det krävs att man känner sig trygg för att kunna njuta ordentligt. Om man har blivit sviken av sin partner eller om det har varit otrohet inblandat tar det tid att bygga upp förtroendet igen. För att våga vara intim och sårbar.

Man känner ilska

Om man inte är nära i sin relation, om något skaver eller om man är arg på sin partner, så är det inte lätt att bli sugen på sex. Om man inte löser sina problem kommer sexlivet att bli lidande.

Par som slutat med sex

Man blir utmattade

Att stressa för mycket och vara konstant trött eller på gränsen till utmattad är ingen sexlustshöjare. Tvärtom hamnar sex förmodligen väldigt långt ner på prioriteringslistan, och är man inte närvarande i tankarna blir det svårt att engagera sig och känna lusten.

Annons

Man trivs inte i sin kropp

Att inte må bra i sin kropp eller kanske ha en känsla av att inte längre känna igen sig själv kan göra att man inte känner sig bekväm. Varken med att vara naken, eller att vara naken med sin partner. Att man inte känner igen sin kropp kan bero på många olika saker som sjukdom, åldrande, träningsuppehåll, graviditet …

Man känner obehag vid sex

Självklart blir man inte sugen på sex om man inte tycker att det är skönt när man har det. Det kan handla om att känna torrhet och smärta vid samlag till exempel, och det kan man behöva söka hjälp för så man får ordning på det och kan njuta av sex igen.

Man blir uttråkad av sexet

Om sexet börjar gå mer på rutin och alltid blir likadant kan man känna sig uttråkad och då kan lusten avta. Omväxling, och lite ansträngning från bådas håll, kan göra sexlivet roligare.

Man upplever att partnern fått sämre hygien

Dålig andedräkt är en riktig sexlustdödare och samma sak med dålig personlig hygien. Om ens partner slutar anstränga sig och slarvar med hygienen är det lätt att bli mindre sugen.

Källa: Psychology Today Foto: TT

TV: 5 vanor som par med ett bra sexliv harBrand logo
TV: 5 vanor som par med ett bra sexliv har
Annons