SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Kvinnliga sextech-entreprenörer: Dags att minska på orgasmglappet

08 okt, 2021 
Lisa Leuhusen och Beatrice von Scherwin
Allt fler kvinnliga entreprenörer gör sig hörda inom området sex, erotik och romantik. Vi har pratat med grundarna bakom erotikappen BlancheStories om vad det nya perspektivet kan komma att innebära.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 anledningar till att par slutar ha sexBrand logo
8 anledningar till att par slutar ha sex

Lisa Leuhusen och Beatrice von Schwerin vill med sin digitala tjänst BlancheStories bidra med något de länge anser saknats – ett modernt och kvinnligt perspektiv på sex och sexuell hälsa.

Appen består av romantiska och erotiska noveller särskilt anpassade för kvinnlig njutning – i kontrast till porrens värld där innehållet framför allt är skapat av och för män.

– Med BlancheStories hoppas vi att kvinnors sexuella njutning ges ett större fokus säger Lisa Leuhusen, till MåBra.

Orgasmglappet – så ska erotiska noveller minska det

Studier har visat att ungefär 95 procent av heterosexuella män får orgasm när de har sex i en parrelation, medan endast 65 procent av kvinnorna får det, skriver bland annat SvD. En av anledningarna till detta spås vara det manliga fokus som ofta ligger till grund för sex, och ”penetrationsnormen” som det ofta medför.

Annons

Något BlancheStories erotiska innehåll blir en slags motsats till.

Om grundarna bakom BlancheStories

Beatrice von Schwerin
Ålder: 42
Bor: Östermalm i Stockholm
Bakgrund: Skandinaviska och amerikanska filmbranschen

Lisa Leuhusen
Ålder: 48
Bor: Östermalm i Stockholm
Bakgrund: Svenska Tv-branschen, start ZTV och 23 år på TV4.

– Undersökningar vi gjort har visat på att kvinnor saknar mötet, flirten, pirret och härligheten och hela uppbyggandet med romantiken, i annat lustdrivet. Den här spänningen mellan romantik och erotik, är ofta utelämnad helt i porrens värld. Säger Beatrice von Schwerin.

Ökad kvinnlig njutning – positivt för samtliga

Grundarna hoppas därför på att tjänsten i större utsträckning ska få kvinnor att utforska sin egen sexualitet. Men också att fler män ska kunna vidga sitt perspektiv kring vad sex är och kan vara.

– Vi gör erotik framför allt för kvinnor men vi har märkt att allt fler män hittar till vår tjänst, något vi ser som mycket positivt. Troligtvis kan vårt innehåll ge en mer rimlig bild av vad kvinnor i större utsträckning går i gång på, och därmed kan leda till större förståelse säger Lisa.

Annons

Lusten skildras från ett kvinnligt perspektiv

Just nu består tjänsten av över 170 inspelade stories inom kategorierna romantik, erotik och wellness, alla noga granskade av redaktörer och grundarna själva.

– Både okända och kända författare står bakom berättelserna vi har, men allt går slutligen igenom oss. Vi vill vara säkra på att historien och lusten skildrad ur ett kvinnligt perspektiv, säger Lisa.

Tar avstånd från kroppsideal, droger och våld

Innehållet tar också starkt avstånd från allt vad det heter kroppsideal och kroppshets, droger, våld och sex med minderåriga.

– Men det finns så klart ändå utrymme för fetischer där våldsamma inspel kan förekomma, så som exempelvis BDSM-sex. Det viktiga där är bara att det tydligt framgår att allt sker i samtycke och att det känns schysst, förklarar Beatrice och fortsätter:

– Vi har inga historier som involverar personer under 22 år och vi beskriver aldrig kroppar ingående. Vi vill att alla ska känna sig inkluderade när de lyssnar.

Annons