Har sexet blivit tråkigt? Experternas 14 knep för att hetta upp det

Fötter i en säng.
4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag
0:51

Efter reklamen: 4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag

(0:51)

Slå på ljud

Som så mycket annat i livet tenderar sexlusten att gå upp och ner. Men även om lusten finns där så kan det i ett längre förhållande till slut kännas som att man inte längre blir tillfredsställd.

Kanske har sexet börjat att gå på rutin snarare än känsla? Kanske var det länge sedan ni testade någonting nytt?

Se ocksåövningarna som ger starkare orgasmer och gör sexet bättre.

14 sätt att göra sexet spännande igen

Det är först och främst viktigt att vara öppen med sin partner om hur man upplever sexlivet och vad man tror skulle kunna göra det bättre. Ta samtalet i en avslappnad miljö när det finns gott om tid för att undvika att det blir anklagande eller pressande.

Förhoppningsvis kan ni komma fram till någon lösning som båda känner sig nöjda med. När ni har gjort det kommer här ytterligare 14 knep för att hetta upp sexlivet. Det är sexexperterna Jenni Skyler och Wendasha Jenkins Hall som delat med sig av sina bästa tips för magasinet Women´s Health.

1. Nya platser

På köksbordet, på vinden eller i soffan, möjligheterna är oändliga. Det kan vara så enkelt som att bara byta miljö för att sexlivet ska kännas spännande igen.

För många är det också en fantasi att ha sex på platser där man skulle kunna bli påkommen som i bilen eller skogen. Om ni delar den fantasin så varför inte prova? Tänk dock på att inte utsätta andra för obehag när ni testar er fram.

2. Olika tekniker vid penetrering

Om ni brukar ha penetrerande sex med penis, fingrar eller leksak så testa att variera tekniken om ni inte redan gör det.

I stället för det standardiserade in och ut kan ni till exempel prova att gunga upp och ner med det som penetrerar. Man kan också variera sig mellan djupt och ytligt.

Maxa sexet med en kudde – ställningarna som får dig att komma lättare

3. Boka en hotellnatt

Hemma är det alltid saker som behöver göras och det kan vara svårt att hänge sig fullt ut åt sin partner i sänghalmen.

Ett sätt att få lite mer egentid är att unna er en hotellnatt, en liten minisemester. Då har ni gott om tid för experimenterande sex utan störande moment om ni vill det.

4. Hitta fler känsliga områden

Kanske vet du redan om fler områden på din kropp som du gillar att bli stimulerad på med tunga, fingrar eller sexleksaker men har inte vågat säga det? Prova att utforska varandras kroppar där ni kanske inte gör det annars.

Bakom öronen, insidan av låren och halsen brukar vara känsliga områden på många. Analöppningen är också ett känsligt område som man kan prova att stimulera lätt med fingrar eller tunga.

5. Släpp ut dina känslor

Sex kan vara ett bra sätt att lätta på spänningar och få utlopp för känslor på. Det brukar kunna göra det hela mer intensivt och spännande.

Men om spänningarna eller känslorna beror på en konflikt ni haft med varandra så se till att den först blivit löst. I så fall kan det också föra er närmre varandra igen.

Entreprenörer gör sextech-uppror! Dags att minska orgasm-glappet mellan män och kvinnor

6. Vänd på positionerna

Om ni ofta har sex i samma positioner är ett enkelt sätt att liva upp det på att vända på det.

Om den ena brukar vara ovanpå den andra, byt! Om någon brukar ligga på rygg, ligg på mage! Brukar ni ligga ner, sitt eller stå!

7. Spela ett sex-spel

Det finns en hel del spännande spel på marknaden. Men man kan också hitta på ett eget. Om tärningen visar fem så gör vi si och om den visar fyra så gör vi så, till exempel.

Genom att spela spel kan man dels få det hela att kännas spännande igen men också tillfälle att prata om sådant som man kanske inte skulle ha tagit upp under det mer standardiserade sexet.

8. Träffa varandra igen för första gången

Rollspel är en klassiker som kan få det hela roligare. Du känner förmodligen din partner ganska bra vid det här laget, men känner du dennes alter ego?

Om det känns konstigt att helt låtsas vara någon annan så kan man i stället prova att låtsas som om man var på dejt eller ska ha sex för första gången igen. Det kan bidra till att återskapa de fjärilar i magen som du hade första gången ni faktiskt gjorde de här sakerna.

8 vanliga anledningar till att par slutar ha sex

9. Ta för er

Om ni inte redan är duktiga på det så kan det vara väldigt spännande att faktiskt be om det man vill ha. Berätta var du vill bli kysst, smekt, eller hållen samt hur hårt, löst, snabbt eller långsamt.

Ta kontroll över din njutning! Ni kanske lär er någonting nytt om varandra under tiden.

10. Yoga innan ni har sex

Yoga kan bidra till en större medvetenhet om hur kroppen känns och hur man känner sig psykiskt just nu. Ofta släpper man också av sig den eventuella stress som uppkommit efter till exempel arbetsdagen.

Det kan därför vara trevligt att ha en yogastund tillsammans innan ni har sex. Med en större närvaro och medvetenhet kring kroppen och känslorna blir sexet ofta bättre.

Enkla knepet för bättre sex – chockerande simpelt

11. Kyla och värme

Lek med temperaturer! Det är stor skillnad på kall beröring och varm beröring. Prova er fram och se vad ni upplever om ni till exempel för en isbit över olika kroppsdelar, eller blåser varm luft i stället.

Det blir en helt annan upplevelse än om ni enbart håller er till kroppsvärme.

12. Sexleksaker

Dessa är inte menade för att konkurrera eller ersätta partnern även om många uttrycker en rädsla för att det känns så.

I själva verket kan sexleksaker bidra till spänning och förstärka det ni redan gör. Att addera fler element till sexet är en av nycklarna till roligt och givande sex.

13. Bygg upp förväntningar

Förväntningar kan leda till en större upphetsning. Börja prata om vad ni vill göra redan innan ni faktiskt har sex.

Till exempel kan man säga att ”jag vill att du gör si eller så på mig när jag är färdig på jobbet” eller ”jag vill göra det här på dig”. Att bygga upp förväntningarna under en längre tid kan göra att sexet blir mer njutfullt när det sen blir av.

14. Skapa en sexig spellista

Sätt ihop en spellista tillsammans! Fyll den med låtar som gör att ni får energi, känner er trygga och går i gång på varandra. Om ni inte brukar ha musik på när ni har sex kan det göra mycket för känslan och stämningen.

Artikelinspiration: Women´sHealth

Foto: TT

Utvald läsning