HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Det här gör sömnexperterna efter en dålig natts sömn – 4 knep

20 jul, 2021 
AvJohanna Bengtsson
sömnexperter knep sover dåligt
Blir du stressad efter en dålig natt då du skrapat ihop 3-4 timmars sömn? Lugn, enligt sömnexperterna går det att rädda upp dålig sömn och ändå vara pigg under dagen.
Annons
6 tips som får dig att sova bättre i sommarvärmenBrand logo
6 tips som får dig att sova bättre i sommarvärmen

Prestera på jobbet, städa, handla, laga mat, träna, umgås. Vardagssysslor som kan kännas övermäktiga eller näst intill omöjliga efter en natt med få timmars sömn.

Det enda vi vill göra när John Blund (eller grannens hund) hållit oss vakna hela natten är att dra täcket över huvudet och ställa in alla planer.

Se också känner du dig trött trots att du sovit tillräckligt många timmar?

Men enligt sömnexperter finns det faktiskt en hel del saker du kan göra för att rädda upp den dåliga sömnen. De själva lider också av sömnsvårigheter, men har lärt sig att ta till knep för att pumpa upp energin på dagen och sedan somna gott igen nästa kväll.

kvinna som är trött
Det går att få tillbaka energin efter en tuff natt, enligt experterna.

Här är fyra knep som sömnexperterna tar till efter en dålig natt:

1. Gå upp ur sängen

Rebecca Robbins är sömnforskare vid Brigham and Women's Hospital. Hon menar att sömnen återspeglas av vad vi gör under dagen. Därför poängterar hon hur viktigt det är att gå upp i tid på morgonen och inte snooza i timmar, trots att du haft en dålig natts sömn. Annars riskerar du att skjuta fram sömnen ytterligare och få svårt att sova nästa natt, och nästa natt igen och så vidare.

Annons

– Sömnigheten byggs på som en klocka under dagen. För varje vaken timme ökar din känsla av sömnighet. Sätt igång att starta sömnklockan tidigt för att kunna somna lättare nästa natt, säger Rebecca Robbins till tidningen Livestrong.com.

2. Schemalägg lätt träning

Var inte för hård mot dig själv. Om du hade planerat ett tufft träningspass dagen efter du sovit dåligt, kanske det är dags att tänka om. Lite lätt, snäll rörelse är däremot bra för kroppen.

– Jag ser till att träna, men lätt. Jag går på löpbandet eller gör lite lätt yoga. Jag gör något för att på röra mig, även om det inte var min ursprungsplan, säger Shelby Harris, psykiatriker och författare till boken Womens guide to overcoming insomnia.

3. Ta dig ut i solljuset

Det mest effektiva för att vakna till efter en dålig natt är att exponeras för blått ljus, menar sömnforskaren Rebecca Robbins. Och var finns blått ljus? Jo, utomhus i form av naturligt solljus.

Annons

Gå en promenad, cykla till jobbet istället för att ta bilen eller öppna fönstret för att få in solljus och frisk luft för att snabbt vakna till.

kvinna som promenerar
Solljus och frisk luft gör susen för humöret.

4. Planera kommande natt

Vad gick fel igår kväll? Låg du och skrollade på telefonen länge i sängen? Var du stressad? Bråkade du med din partner? Försök att fundera över vad det kan ha varit som orsakade den dåliga sömnen.

Påbörja din sömnrutin tidigare nästa kväll och gör något avslappnande som att läsa en bok. Begränsa intaget av koffein efter lunch, undvik solljus sent på dagen och lägg bort telefonen tidigare.

– Även vi sömnexperter kan trilla dit och sova dåligt. Ibland behöver jag ge samma råd och behandla mig själv som jag hjälper mina sömnpatienter. Vi alla behöver påminnas då och då, säger Seema Khosla, läkare och chef över North Dakota Center for Sleep in Fargo.

Foto: TT Källa: Livestrong

Annons